Külföld

Óriási migrációt hozhat magával a klímaváltozás

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.20 | 17:46

Általában gazdasági és társadalmi okai vannak a migrációnak. Néhány évtized múlva a klímaváltozás miatti problémák is benne lesznek a pakliban.

A Világbank felmérése alapján a globális felmelegedés néhány helyen vízhiányt eredményez, máshol pedig túl magas vízszintet. Lesz, ahol a folyamatosan pusztító viharok miatt nem lehet élni, de a termőföldek is használhatatlanná válnak majd bizonyos területeken.

(kép: Pixabay)

A klímakatsztrófában három nagy régió érintett: Fekete-Afrika, Dél-Ázsia és Latin-Amerika, innen menekülnek majd el tömegek. A felmérés szerint az érintett kormányoknak fel kell készülniük a népvándorlásra. Egy ekkora migráció hatalmas pánikot kelthet, de a Világbank szerint nem feltétlenül kell így történnie. Ha a jóslatuk igaz, a kormányoknak még harminc évük van felkészülni a dologra, tehát ha cselekedni akarnak, azért bőven van még idejük.

Szerintük Magyarországot nem fogja fenyegetni a klímaváltozás miatti migráció. Legalábbis innen nem vándorolnak majd el a lakók, és extrém sok ember sem fog érkezni.

A tudósok szerint ugyanis egyszerűen nem vagyunk a modern népvándorlás útjában. A fent említett három nagy régióból a tömeg földrajzi okokból nem a balkáni útvonlalak felé mozdul majd.

Afrikában Etiópiát érinti majd legjobban a népvándorlás. A Szaharától délre lévő országokban a vízhiány és a terméshiány lesz a jellemző, az ott élők valószínűleg kisebb etióp városokba vándorolnak majd.

Dél-Ázsiában Banglades északi területeiről kénytelenek lesznek elvándorolni az emberek a megemelkedett vízszint miatt, egyébként ez már most is problémákat okoz arrafelé.

A latin-amerikai migráció különösen Mexikót érinti, és a megnövekedett árvízveszély miatt fog bekövetkezni. A partközeli városokból valószínűleg az ország közepére fognak mozogni az emberek, tehát országon belüli migrációt várnak.

Elképzelhetetlen dolgok jönnek

A tömeges migráció már most is probléma Európában és Amerikában, ennél még nagyobb lesz, ha a klímaváltozás is arra kényszeríti az embereket, hogy elvándoroljanak a lakóhelyükről. De nem ez az egyetlen változás, ami megtörténik a következő néhány évtizedben. Például egy másik felmérés szerint 2030-ra 400-800 millió embernek megszűnik a munkahelye, a robotizáció miatt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló