Külföld

Eső kell? A kínaiaknak már nem probléma, ráadásul még több mesterséges esőt akarnak

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.10 | 06:45
  • trendindex: 2

Made in China, katonai módszerrel küldik fel a Himalája vizét az égbe. A mesterséges csapadék biznisz öt éve pörög, és 2020-ig még ráerősítenek.

2013 óta, Kína évente 55 milliárd tonna mesterséges esőt fakaszt. De ez még mindig nem elég – minden idők legnagyobb művi csapadékja csak most jön. Az ázsiai ország hatóságilag 1,6 millió négyzetkilométert tervez a közeljövőben égi áldással elárasztani, mely terület nagyjából háromszor akkora, mint Spanyolország.

Sajtóértesülések szerint ehhez a legújabb időjárás-befolyásoló katonai eszközöket fogja a kormányzat bevetni. A tibeti hegyoldalakra szándékoznak tüzelő kamrákat telepíteni, tízezres nagyságrendben, melyek folyékony üzemanyaggal működnek majd. A feladatuk az lesz, hogy ezüst-jodid löketeket permetezzenek az égbe.

 

Több, mint ötszáz, új égető került már kihegyezésre a Xinjiang térségbe. A kísérletek beváltak, az adatok jó eredményeket ígérnek. Gyakran előfordult már, hogy amint begyújtottuk a kamrát, azonnal beindult a havazás. Mintha egy showműsor színpadán állnánk.

– mesélte a nevének elhallgatását kérő kutató a Morning Postnak. A hatalmas Tibeti-fennsík a vízellátás szempontjából létszükséglet Kína számára. Gleccserei és víztározói táplálják a Jangcét, a Mekongot és a Sárga-folyót is, ezen kívül India és Nepál vízgyűjtő területeit is érintik.

Eddig főleg a repülőkről a légkörbe juttatott, kémiai anyagok részecskéi mozdították elő a felhőképződést, melyekből jég, majd eső csapódik ki. Ezzel a bevett módszerrel „tisztogatják” a városok feletti szmogot, de a 2008-as Olimpia idején is fellőttek 1100 rakétát, akkor esőmentesítő célból.

Egyetlen ilyen újfajta, felhőképző kamra egy ötkilométeres sávot képes lesz majd borulattal ellátni, és a RT.com szerint a fejlesztési tervet 2020-ig szeretné végrehajtani a vezetés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló