Külföld

Botrány Afganisztánban: kormánytagok kényszerítettek nőket szexre vezető állásokért cserébe

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.13 | 09:15

Míg a fejlett világ a metoo-kampányon pörög, Afganisztánban a szürke hétköznapok természetes része, hogy a hatalmi pozícióban lévő férfiak nőket kényszerítenek szexre előrelépésükért cserébe.

Fejétől bűzlik a hal, a molesztálós botrányban a kormánytagok is nyakig benne vannak. Májusban robbant a bomba, amikor is a miniszerelnök főtanácsadója a kormány egyes tagjait azzal vádolta meg, hogy magasrangú állásokat szexuális szolgáltatásokhoz kötnek. A nők aztán vagy kénytelenek kielégíteni vágyaikat, vagy elbúcsúzhatnak az előrelépés lehetőségétől.

Tekintve, hogy az afgán társadalom erősen áldozathibáztató, vagyis ilyen esetben a nőt tekinti provokatőrnek, az érintettek nem mernek a nyilvánosság elé állni. A BBC is csak arc és név nélkül nyilatkozó khabuli nőt talált, aki elmondta, hogy a vádak igazak, ő maga is az érintettek között van. Az általános vélekedés azonban az, hogy az a nő, akit molesztálnak vagy megerőszakolnak, igazából ribanc, ráadásul ha ez a nő konkrét neveket mondana, többé képtelen volna elhelyezkedni a szakmájában egy férfiak által dominált pályán.

Afganisztán egyike azoknak az országoknak a világon, ahol a legnehezebb nőnek lenni.

Címlapkép: 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.