Külföld

Használt WC-papírból építenek bicikliutakat a hollandok

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.01 | 13:13

A hollandoknak sohasem kellett a szomszédba menni ötletért, ha fenntartható fejlődésről, környezetvédelemről vagy éppen zöld gondolkodásról volt szó. De a legújabb húzásuk talán minden eddigi kreativitásukon túltesz.

Forrás: pixabay.com/Alexas_Fotos CC0

Hollandia a biciklisek Mekkája. Szinte mindenhol található kiépített bringaút, az amszterdami központi pályaudvaron tízezer bicikli tárolására van lehetőség, több bicikli van az országban, mint állampolgár, a városokban általában az utak 70 %-t biciklivel teszik meg, és 100 emberből 31-nek a legfőbb közlekedési eszköze a bringája. Néhány adat, ami jól érzékelteti, hogy mit jelent a hollandoknak az emberi meghajtású kétkerekű közlekedés.

via GIPHY

Mondhatnánk könnyű abban az országban, ahol a legmagasabb “hegy” is csak 300 méter magas, de Hollandia lapossága nem a legfőbb indoka a kerékpár-imádatnak. A hollandok gondolkodásának szerves részét képezi a környezetkímélő közlekedési eszköz. Így nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatban is van egy-egy világmegváltó ötlet Hollandiában.

Két éve tesztelik ugyanis azt a rendszer, melynek keretében használt WC-papírból építik az úgynevezett Fietsstraatorokat, azaz az olyan biciklis utcákat, ahol a bringások az autósokkal osztoznak az úthasználaton.

via GIPHY

A kezdeményezés lényeg, hogy a holland szennyvíztelepeken összegyűjtik a lehúzott WC-papírt. Ez nem kis mennyiséget jelent, naponta 500 kg cellulózt. A szétázott papírtrutyit aztán fertőtlenítik és újrahasznosítják, préselt anyagot készítenek belőle, amit aztán szigetelésre vagy mint jelen esetben, bicikliutak építésére használnak fel.

via GIPHY

Nem véletlen, hogy a zöldgondolkodó hollandok az élet minden területén keresik-kutatják, hol tudnak még környezetkímélőbbek lenni. A telepek régen elégették a kinyert papíranyagot, ami pedig értékes rostokkal volt tele, a hollandok ugyanis előszeretettel használnak háztartásaikban nem csak minőségi WC-papírt, de jó minőségű tisztasági törlőkendőt is.

Forrás: pixabay.com/Alexas_Fotos CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló