Külföld

Óriási a baj: teljesen kiszáradhat Róma, az Örök Város

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.02 | 12:09

Hol van már a dicső ókor, amikor a Római Birodalom úgy teleépítette csatornákkal, vízvezeték-hálózattal, víztározókkal, szökőkutakkal és fürdőkkel Itáliát, hogy a római polgárok hegyi gleccserek és források friss vizét kortyolhatták otthonaikban?

Róma vízszolgáltatója, az Acea bizonytalan ideig napi nyolc órán át korlátozza másfél millió római lakos vízellátását. A város önkormányzata jóváhagyta a megszorítást, miután a szokatlan hőség következtében vészesen megcsappantak a víztartalékok.

Nemcsak hazánk, egész Nyugat-Európa szenved a kánikulában, hőmérséklet-rekordok dőlnek meg egymás után, erdőtüzek csapnak fel Portugáliában, Spanyolországban és Franciaországban is. Olaszországban egyes vélemények szerint hosszú idő óta ez a legforróbb, legszárazabb nyár az ország történelmében. Több régió szükségállapotot hirdetett, és segítséget kért a kormánytól: a mezőgazdaság így is 2,3 milliárd dolláros kárt szenvedett idén a szárazságtól.

Róma amúgy is ki van téve a hőség következményeinek. Vízvezeték-hálózata hírhedten elavult, számos helyen lyukas és ereszt. A környékbeli hegyeken idén jóval kevesebb hó gyűlt össze, ami szintén csökkenti a víztartalékokat. Sőt, a friss víz legfőbb forrásának számító Bracciano-tóból is fel kell függeszteni a vízkivételt, mert a tó szintje csak az elmúlt két évben két métert csökkent.

A közeli kisebb településeken már bevezették a fejadagot a vízre, Rómában pedig lekapcsolták szinte az összes híres szökőkutat. A víznyomást annyira lecsökkentették, hogy sok, magasabb emeleti lakásba már nem is folyik víz a csapból. Miközben évszázadokon át sohasem volt gondja az Örök Város lakóinak a friss vízzel, úgy néz ki, hogy éppen a 21. század hajnalán válik ez minél égetőbb problémává.

Forrás: pixabay.com/canonfan CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló