Külföld

Egy texasi püspök kimondta: Trump rasszista

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.08 | 10:18

Gustavo Garcia-Siller atya mellett más konzervatív papok is felszólaltak.

Több tengerentúli katolikus püspök emelt szót az utóbbi években Donald Trump bevándorlókat érintő intézkedései miatt, illetve a színesbőrűek elleni kirohanásait is kifogásolták már.

Gustavo Garcia-Siller most szintet lépett: a san antonio-i egyházi vezető nyilvánosan vádolta az elnököt rasszizmussal. A 62 éves, mexikói származású pap tweetjében írja azt, hogy

A gyűlölet és rasszizmus megállítását esetleg kezdd magadon!

utalván az elnök legutóbbi beszédére.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Minuto Catolico (@minutocatolico1) on

A vezető politikust egyébként

nagyon szegény ember

titulussal is illette, ám augusztus 6-án törölte posztjait és elnézést is kért:

Megbántam az utóbbi bejegyzéseimet, mert nem általánosak voltak, hanem inkább személyeskedő jellegűek. Hevesen imádkoznunk kellene a békéért, a társadalmunkat elözönlő erőszak közepette. Világítani a sötétségben.

 

Garcia-Siller a 22 áldozatot követelő, el paso-i lövöldözés nyomán írta bíráló szavait. A merénylő ugyanis a hitvallását megfogalmazva a latinókat tette meg a nemzet jövőjét veszélyeztető tényezőknek.

A kiáltvány nyelvezete rímel Trump és a republikánusok szólamaira, illetve a Fox News eszmeiségére. Spanyol invázió, nyitott határok és ingyenes egészségügy az illegális bevándorlóknak – szintén a felsorolt tételek közt szerepelt. 5-én az elnök elítélte az erőszakot, és a fehérek felsőbbrendűségét hirdető ideákat – de a saját felelősségét nem látta be a kérdésben, pedig rendszeresen emleget megszállást a migráció kapcsán.

via GIPHY

Garcia-Siller kritikus hangneme azért kirívó, mert az Államok legnépesebb egyházának egyik képviselőjéről van szó: közel 71 millió hívet tömörít a tengerentúli katolikus közösség. Kisebb gyülekezetek már szólaltak fel hasonlóan.

 

View this post on Instagram

 

Arzobispo de San Antonio #gustavogarciasiller

A post shared by Claudia E Leon -Moreno (@clau_leonmoreno) on

Illetve fontos még megjegyezni, hogy egyáltalán nem liberális nézeteket vall a püspök, aki a határ túloldalán látta meg a napvilágot, majd 1998-ban telepedett le Amerikában. Joe Tobin newarki bíboros óvatosabban fogalmazott a szombati dupla lövöldözést követően:

Ahogyan a tömegmészárlások részletei kiderülnek, sokan feltesszük ezt az egyszerű, elkínzott kérdést – mire várunk még? Az utóbbi években a gyűlölet kultúrája szárba szökkent. Az utálat életmóddá vált, legyen szó a fehér nacionalisták erőszakos tetteiről vagy a védtelen magzatokról.

Tobin kéri a Kongresszust, hogy tiltsák be bizonyos fegyverek árusítását, illetve a kereskedőkhöz vásárlási céllal érkezők hátterét tárják fel, teszi hozzá a CNN.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló