Külföld

Ha nem tudod, fiú vagy vagy lány, irány Kanada

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.26 | 15:17

Most már nyolc országban választható az X, mint harmadik nem az úti okmányokban.

Augusztus végétől már választhatja a hagyományos férfi/nő opciók mellett az X-lehetőséget is az, akinek az előző kategóriák túl szűknek bizonyulnak, számol be a New York Times. Ezt a viszonylag tág keretet azoknak az állampolgároknak szabták, akik nem szeretnék a nemiségüket beskatulyázni. Ahmed Hussen, a bevándorlásért, menekültekért és állampolgárságért felelős miniszter közleményéből kiderül, hogy a nemi identitás kérdése, és annak kifejeződése áll az egyenlőséget szorgalmazó döntés mögött.

Nem ez az első lépés a tradicionálistól eltérő gender-felfogásban: Justin Trudeau miniszterelnök novemberben útmutatót adott közre, mely megkönnyíti a hivatalnokok eligazodását az LMBTQ-ügyekben.

 

Kanada nem az egyetlen állam, ahol hasonló törekvések helyt kapnak. A Lambda Legal nevű, nonprofit csoportosulás, mely az LMBTQ emberek jogaiért küzd, már legalább nyolc ilyen országról tud: Ausztrália, Bangladesh, Németország, India, Málta, Nepál, Új-Zéland és Pakisztán is felajánlja már ez a lehetőséget utazni vágyó lakosainak. A társaság az amerikai illetékes hatóságot viszont jelenleg perli, hogy egy ügyfelük ezen jogait érvényesíthesse.

Júniusban Washingtonban már egy illető jogosítványánál és személyi igazolványánál sikerült elérni a gendersemlegességet, júliusban pedig Oregonban lazultak a vezetői engedély rubrikái: „nem meghatározott nemű”-re.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló