Külföld

Békeszerződést írt alá gerillákkal a kolumbiai elnök

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.27 | 07:44

52 éve tartó fegyveres konfliktus ért hivatalosan véget. A kormány és a FARC nevű szélsőbaloldali szervezet nagy nyilvánosság előtt írta alá a békeszerződést.

A kolumbiai államfő, Juan Manuel Santos és a Rodrigo Londono, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők vezetője Cartagenában írták alá ceremoniálisan a békéről szóló egyezséget. – írja a nol.hu.

Ünnepélyesen kért bocsánatot az áldozatokért a gerillák vezetője az esemény során. 1964-es alakulása óta a FARC több mint 260 ember haláléért és 46 ezer ember eltűnéséért felelt. A világ minden tájáról magas rangú tisztviselők nézték végig a szerződéskötést: a jelenlévők között volt John Kerry amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Nem adták olcsón a békét a gerillák: a kormánynak végre kell hajtania egy földreformot, változtatnia kell a drogellenes stratégiáján, integrálnia kell a politika életbe a lázadókat, a konfliktus áldozatait kárpótolnia kell és az állami intézmények működését ki kell terjesztenie az ország elhanyagolt térségeibe. Ezért cserébe a szélsőbaloldali szervezet teljes fegyverletételt és a béke építésének segítését ígéri. Még börtönbe sem kell menniük a bűntetteiket beismerő gerilláknak.

Október 2-án nem csak mi népszavazunk: Kolumbiában a békeszerződésről tartanak referendumot. Ha a nép is megerősíti a békeszerződést, az ENSZ egy 450 tagú katonai missziót küld az országba 7500 gerilla lefegyverzésére, valamint a FARC politikai párttá alakul és bekerülhet a parlamentbe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló