Külföld

Megszólalt a Clinton pártját támadó szerverek tulajdonosa

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.29 | 09:32

Megtalálták azt az orosz fiatalembert, akinek a szervereiről elkövették az amerikai Demokrata Párt és két amerikai szövetségi állam számítógépes rendszere elleni hackertámadásokat - jelentette a The New York Times című amerikai napilap.

Tetovált, szabadidejében snowboardozik, és van egy bérelt lakásban élő szerverterme. Ha pedig a New York Times keresi, szívesen nyilatkozik, hiszen azt állítja nincs takargatnivalója. Ő a 26 éves Vlagyimir Fomenko, akinek szervereiről elkövették az amerikai Demokrata Párt és két amerikai szövetségi állam számítógépes rendszere elleni hackertámadásokat. A Nyugat-Szibériai Bijszk városában, a mongol és a kazah határhoz viszonylag közeli városban élő férfi nem tagadja, hogy a támadásokat az ő gépeiről követték el, de azt mondja, ehhez neki semmi köze.

Nem keresték

Sőt, azt is mondta a lapnak, hogy ha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyítékot mutat fel az Arizonában és lllinois államban megkísérelt hackertámadásra, akkor készen áll megosztani velük minden birtokábn lévő információt: IP-címeket, naplófájlokat. Szerinte így beazonosíthatók volnának a szerverét használó hackerek. Csakhogy, eddig nem keresték őt az FBI-tól. Arról nem beszélt a fiatalember, hogy mit tekintene bizonyítéknak. Pedig ez fontos kérdés: az orosz hatóságok ugyanis nem mindig fogadják el a nyugati országok rendőrségeinek bizonyítékait, ha politikailag kényes ügyek felderítéséről van szó.

Képünk illusztráció – Fotó: Freeimages.com

Korábban egyébként a ThreatConnect nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai cég nyomozta ki, hogy Fomenko szerveréről törték fel a Demokrata Országos Konvenció (a demokrata párt vezető szervének) számítógépes rendszerét, valamint megkísérelték feltörni Arizona és Illinois állam választási rendszerének számítógépeit is.

Fomenko azt mondja: ő nem törődik azzal, hogy kinek adja bérbe a szervert. Kliensei között állítólag vannak pornóval foglalkozók is.

Tagadják

A Fomenkóhoz vezető nyomozás az Egyesült Államokban még júniusban kezdődött, azt követően, hogy megpróbálták feltörni a két említett állam választási rendszerének számítógépeit. Az amerikai szakemberek azonnal orosz hackerekre gyanakodtak, gondolván, hogy Moszkva megpróbálja megingatni az amerikai polgárok hitét a saját választási rendszerükben. Az FBI által felkért biztonságtechnikai cég pedig beazonosította Fomenko szervereit, amelyek a többi között Hollandiában, Kaliforniában, New York államban és Moszkvában működnek. A hackerek nyolc internetes címet használva támadtak, bonyolult áttéteken keresztül.

Moszkva mindig tagadta, hogy köze lett volna a hackertámadásokhoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Bloombergnek szeptemberben adott interjújában szintén visszautasította a vádat, de kérdésbe fogalmazott állításával – “Számít egyáltalán, hogy ki csente el az adatokat?” – tovább erősítette az amerikaiak gyanakvását.

Vlagyimir Fomenko a The New York Timesnak egyelőre csak annyit mondott, hogy klienseit csupán a becenevükön ismeri, személyesen soha nem is találkozott velük, a szolgáltatást online rendelték meg, és a fizetést is interneten keresztül bonyolították.

Hempstead, 2016. szeptember 27. Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az elsõ televíziós vitájukon a Hofstra Egyetemen, a New York államban fekvõ Hempsteadben 2016. szeptember 26-án. Az elnökválasztást november 8-án tartják az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Reuters pool/Rick Wilking)
Az elnökjelöltek vitáján is szó volt a kibertámadásokról (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Rick Wilking)

A szervereket bérbe adó nyugat-szibériai férfi közleményt is kiadott, amelyben nem tagadta ugyan, hogy hackerek használják a szervereit, de leszögezte, hogy szeptember 15-ig nem volt tudomása arról, hogy amerikai államok számítógépei ellen intéztek támadásokat róluk. Fomenko azt is hangsúlyozta: nem ismeri ugyan, hogy kik az elkövetők, de belső adatbázisát áttekintve biztosan nincs közük az orosz nemzetbiztonsági szervekhez.

Trump szerint nincs bizonyíték

A The New York Times tudósítóján keresztül pedig segítséget ígért ahhoz, hogy annak a 60 IP-címnek a révén, amelyet a hacker használt, az FBI eljuthasson magához a számítógépes bűnözőhöz is.

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje egyértelműen Oroszországot tette felelőssé a hackertámadásért, s azt ígérte: elnöksége idején az Egyesült Államok ugyanúgy fog reagálni a hackertámadásokra, mint az országot érő bármilyen más agresszióra. Donald Trump, szerint viszont egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a támadást valóban állami megbízatással rendelkező orosz hackerek követték volna el – ezt a legutóbbi elnökjelölti vitán is elmondta.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló