Külföld

Átadták Indiában a világ legmagasabb szobrát

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.03 | 16:49

Mellette még a New Yorki Szabadság-szobor is csak törpe.

(kép: SAM PANTHAKY / AFP)

Ha megkérdezzük az embereket, hogy szerintük melyik a legmagasabb szobor a világon, akkor sokaknak valószínűleg a New Yorki Szabadság-szobor ugrik be, vagy a rioi Krisztus-szobor. Az igazság viszont az, hogy például a Cristo Redentor 30 méteres magasságával még Brazíliában sem a legmagasabb szobor (van egy nála fél méterrel magasabb Szent Ferencük), Lady Liberty pedig 46 méteres magasságával ugyan valószínűleg a legismertebb óriásszobor, de méreteit tekintve csak kispályás az igazán nagyokhoz képest.

Ha már nőalakok, a volgográdi Anyaföld-szobor majdnem a duplája a New Yorki szobor magasságának, a csúcstartókhoz viszont még keletebbre kell mennünk. Az egész Távol-kelet tele van ugyanis hatalmas Buddha-szobrokkal (nem csak azokkal, valamiért arrafelé nagyon vonzódnak az óriásszobrokhoz), ezek közül a legnagyobb a lushani Tavasz-templom Buddhája, a maga 128 méterével, ami egyben a világ legnagyobb ilyen jellegű építménye is volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

designboom magazine (@designboom) által megosztott bejegyzés,

Mostanáig, India ugyanis jelentősen leelőzte őket. Most adták át ugyanis a Vallabhbhai Patelnek emléket állító szobrot, akit az ország 20. századi történelmének egyik legjelentősebb államférfiának, egyszersmind a modern India atyjának tartanak. Nem is aprózták el a tisztelgést, az új csúcstartó 182 méter magas:

A méltató videóban amúgy az indiaiak nagyvonalúan hozzászámolták a vetélytársakhoz a talapzatukat (magukhoz nem), Lady Liberty egyedül így tud labdába rúgni a mezőnyben. Az indiai szobor azonban a lábujjától a fejéig mérve is csúcstartó.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló