Külföld

Paradicsomból pokol, a második leghalálosabb kaliforniai tűzvész a Woolsey

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.12 | 10:57

31 áldozatot szedett eddig a kaliforniai borzalom, és 228 embernek is nyoma veszett.

Már Calabasas környékét, a Kardashian-lányok otthonát is fenyegeti az a tűzvész, amely eddig legalább 29, közvetlen halálos áldozatot követelt. A Butte megyei serif november 12-én újabb öt emberről számolt be, akik az otthonukban lelték halálukat, illetve egy kiégett autóban is találtak egy elhunytat, Paradise-ban.

 

Cory Honea szerint olyan mértékű a pusztítás, hogy néhol meg sem lehet állapítani, lehetnek-e egyáltalán emberi maradványok az üszkös romok között.

Bizonyos esetekben sikerül csak egyértelműen beazonosítanunk, hogy csontokat vagy -töredékeket találunk.

A katasztrófa november 8-ai kitörése óta 228 személyt eltűntnek nyilvánítottak, és mindent összevetve, 31 életet oltott ki eddig a Woolsey.

Legutóbb 1933-ban történt ennyire súlyos tragédia: akkor a los angelesi Griffin Parkból induló tűzvész 44 személlyel végzett, és 5000 lakás égett ki. A 27 ezer lakosú Paradise-ban jelenleg tíz mentőcsapat dolgozik, még egy DNS-elemző mobil labor, illetve antropológusok is segítik beazonosítani a tetemeket.

A hiányzó rokonokra, barátokra kórházakban, evakuációs központokban vagy – a legrosszabb esetben – a halottkém hivatalában bukkanhatnak a hozzátartozók. A mobilok nem működnek, egy call center áll rendelkezésre a keresésben.

Jerry Brown kormányzó arra kérte az elnököt, hogy rendkívüli állapotot hirdessen ki, és kiemelten segítse a károsultakat. Mire Donald Trump annyit reagált, hogy

a kifogásolható erdőgazdálkodás

okozta a kialakult helyzetet.

 

Brown ezzel nagyon nem ért egyet:

Bárhogyan is törődünk az erdőkkel, az nem fékezi meg a klímaváltozást. Aki ezt tagadja, az felelős az ehhez hasonló tragédiák kialakulásáért. Mert az elkövetkezendő években sajnos lesz még ilyesmire példa.

Ráadásul vasárnap feltámadt az erős Santa Ana nevű szél, ami még inkább lángra lobbantotta a környéket. Így már nyolcezer lánglovag teljesít szolgálatot a térségben.

A jeleneg is folyó nyomozás szerint a végzetes szikrát egy elektromos zárlat okozhatta Dél-Kaliforniában, melyet csütörtökön délután 14:24-kor jelentettek be tűzként. November 26-ig a malibui és a calabasasi egyetemi kampuszok, melyek összesen 3500 hallgatót érintenek, biztosan zárva fognak tartani, teszi hozzá a Daily Mail.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.