Külföld

A legszegényebb országok nyomnák le zöldítésben a Nyugatot

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.21 | 07:52

Trump klímaváltozást tagadó kijelentései miatt összefognak a legszegényebb nemzetek, és egészen nagy céljaik vannak.

PARIS, FRANCE - NOVEMBER 29: Demonstrators during the forbidden COP21 demonstration on November 29, 2015 in Paris, France. Patrick Aventurier / Getty Images
Fotó: Patrick Aventurier / Getty Images

Az Egyesült Államok következő elnöke? Donald Trump tagadja a klímaváltozást, vagy legalábbis azt, hogy az ember okozná. Az úgynevezett Marrakesh-i Vízióhoz csatlakozott 47 – nem éppen gazdag – nemzet viszont 100%-ig a megújuló energiákra akar átállni, ahogyan azt a hétvégi nyilatkozatukban is jelezték a klímaváltozási fórumon:

2020-ig végleg rendezik a szén-dioxid kibocsátással kapcsolatos nemzeti stratégiájukat, mivel fontos számukra, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5C fok alatt maradjon, ahogyan azt tavaly Párizsban is célként tűzték ki.

Bangladesh, Etiópia és Haiti is kinyilvánította az akaratát, hogy 2030-ra szeretnék elérni a teljesen zöld gazdaságot, vagyis hogy csak megújuló energiát használjanak.

A tárgyalásokra nyilván árnyékot vetett az amerikai elnökválasztás eredménye. A Marshall-szigetek minisztere, Mattlan Zackhras szerint

Úttörő szerepet játszunk, de szeretnénk, ha a többi ország is csatlakozna hozzánk. Hátha elkerülhetnénk további katasztrófákat, melyek eddig hurrikánok és áradások formájában nyilvánultak meg.

Miguel Arias Canete, az EU klímabiztosa is inspirálónak tartotta a megbeszéléseket:

Ismét megmutatták, hogy felelősséget éreznek nagy ügyek iránt: ezek az országok a frontvonalból tapasztalják a klímaváltozás hatásait, és szinte a létük a tét. Az Únió mellettük áll, és támogatja terveiket.

A gazdagabb országoknak anyagilag be kell segítenie, hogy a hátrányosabb helyzetűek megléphessék a változtatásokat. Erre évi 100 milliárd dollárnyi összeget kellene elkülöníteni 2020-tól, a Párizsi Egyezmény részeként. Komoly aggodalomra adna okot, ha Amerika valahogyan kihúzná magát ez alól nemzeteken átívelő kötelezettség alól. Három milliárdot ígértek, de csak 500 millió dollárt fizettek be eddig az alapba – tudósít a BBC.

Donald Trump mondott már olyat, hogy globális felmelegedéssel kapcsolatos célra nem fog költeni. Mohammed Adow, a Christian Aid kampány csapat tagja szerint viszont

A világ vezetői nem engedhetik meg, hogy a leendő amerikai elnök kiszálljon ebből a bolygónk biztonságát és jövőjét érzékenyen érintő ügyből.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló