Külföld

2018-ban földrengést földrengés követ majd, mert a Föld forgása lelassul

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.22 | 17:52

Nem, ez nem egy jövőre mozikba kerülő új, atomlátványos, amerikai blockbuster plotja, hanem a valóság. Tudósok figyelmeztették a várható veszélyekre a világot.

A tudósok szerint a következő években nagy valószínűséggel emelkedni fog a nagyobb erejű földrengések száma, elsősorban is a trópusi éghajlaton fekvő országokban. Ennek oka nem más, mint a Föld forgási sebességében bekövetkező átmeneti változás, ami intenzív szeizmikus aktivitást kelthet, nagy mennyiségű földalatti energia felszabadítását okozhatja. Minderről a múlt hónapban az Amerikai Földtani Társaság éves találkozóján számolt be két tudós, Roger Bilham, aki a Colorado Egyetem és Rebecca Bendick, aki pedig a Missoula Egyetem munkatársa. Bilham a múlt héten ugyanezt ismételte el az Observernek adott interjújában.

Vizsgálatuk során Bilham és Bendick a 7-es értéknél erősebb földrengéseket tanulmányozták, és egészen visszamentek az időben 1900-ig.  Kutatásuk során öt olyan időszakot találtak, amikor jelentősen megnövekedett az erősebb földrengések száma.

Ezekben az időszakokban 25-30 földrengés volt évente, a többiben pedig évente átlag 15.

A kutatók felfedeztek egy összefüggést is: amikor a Föld forgása lelassul, ezt követően mindig élénkebb és gyakoribb, erős földmozgások is jelentkeznek. Hogy ez a kettő miért és hogyan függ össze, arról a tudósok azt gyanítják, hogy a Föld magja is változik, és legyen ez a változás bármilyen kismértékű is, számtalan hatást hozhat maga után, például a Föld lelassulását és földrengéseket. Hogy pontosan hol lesznek ezek a földrengések, azt megjósolni szinte lehetetlen. Bilham szerint az Egyenlítő környékén lesz a legtöbb, ahol jelenleg nagyjából egymillió ember él.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló