Könyv

Sean Penn regényt írt, de minek?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.28 | 09:45

A kétszeres Oscar-díjas művész innentől az irodalmi Nobel-díjra gyúrna?

(kép: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI)

A színészgúnyát végleg szögre akasztotta, és tollat ragadott a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn, aki sajnos máris nagyon melléfogott első regényével. A Bob Honey Who Just Do Stuff című könyv valahogyan nem lett telitalálat.

A március 27-én megjelent mű Madonna ex-férjének újabb olyan megnyilvánulása, ami hasonlóan a tiszavirág-életű újságírói próbálkozásához, nem sok jót ígér. Kollégái bezzeg, Tom Hanks és David Duchovny valahogyan jobban hasítanak az irodalom területén is.

Már március elején lehetett tudni, hogy készülődik Penn bemutatkozó regénye, benne egy költeménnyel, melyet a #metoo mozgalom ihletett. A 160 oldalas, rendkívül egocentrikusra sikerült könyv elolvasása a Huffington Post szerint nettó időpocsékolás. Egy öregedő, zsémbes fickóról szól, aki rosszul van a szelfiző tiniktől.

Utálja vörös hajú exnejét is, és megszállottan imád egy fiatal alopéciás (hajhullásban szenvedő), Annie nevű, teljesen kopasz csajt. Az első szerelmeskedésük után a férfi arra kéri a nőt, hogy legközelebb viseljen parókát, ott lent. Nehogy véletlenül is pedofília gyanújába keveredjen – itt eszünkbe juthat akár Donald Trump is… de hogy ezen kívül miről szól a történet, fogalmunk sincs. 2003-ban, Bagdadban is megesik valami durva a főszereplő kaliforniai pasival, de a kritikusok is óvatosan fogalmaznak: „lázálom” a könyv szerintük, jelentsen ez bármit is. Sajátos logika, sőt: összefüggéstelenség jellemzi Bob Honey kalandjait, ami még az élvezetet is nélkülözi.

Némi sötét humor azért megcsillan, illetve ahogyan a nők megerőszakolásáról, és a fekete bőrűek meggyilkolásáról esik szó, az bátor és már-már Hillary Clinton melletti – utólagos – kampányolásnak számít.

Hiába próbál liberális álláspontot megfogalmazni – a nők mégis nevetség tárgyai lesznek a sorai közt. A fogukra kenődött rúzs, mint az öregedés elleni küzdelmük jele, vagy hogy fika van az orrukban, illetve rosszkor és hangosan szólalnak meg… A gyilkosságok elkövetési módjai (cápa, kalapács vagy helikopter által) viszont változatos fantáziára vallanak.

Sokkoló és provokatív a könyv; még az is csoda, hogy Madonna túlélte, hogy hozzányúlt egy ilyen pusztító szellemi géniusz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló