Könyv

Amennyi időt egy évben közösségi médiával töltesz, az alatt 200 könyvet olvashatnál ki

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.30 | 14:13

Gutenberg-galaxis ide vagy oda, olvasni menő!

Valaki megkérdezte Warren Buffettet, mi a sikerének a titka, és az üzletember válasz helyett maga mögé mutatott egy rakás könyvre.

500 oldalt olvasok minden egyes nap. Ez a tudás kulcsa, ami a széleskörű érdeklődéssel együtt épül fel. Bármelyikünk képes volna erre, de azt garantálom, hogy kevesen akarják meg is tenni.

Bő két éve jött ki ez az idézet a híres részvénybefektetőtől, melyen érdemes elgondolkodnunk, írja a Quartz Media.

A könyvekből bátorságot nyerhetünk utazni, munkahelyet váltani; ráadásul hősökről adnak mintát egy olyan világban, amely többnyire nélkülözi ezt a típust. Csak el kellene kezdeni olvasni.

Ne add fel, mielőtt még el se kezdenéd

Ha egy átlagember azt hallja, hogy „napi 500 oldal”, azonnal felcsattan, hogy ez bizony képtelenség. Bele sem gondol, csak puffogtatja a frázisokat, miszerint

Ahhoz én túl elfoglalt és/vagy buta vagyok. Ezt nem nekem találták ki.

De csak egy kicsit kellene belegondolnia, hogy évi 200 könyv átrágása mennyi időt ölelne fel. Mert ez nem olyan vészes mennyiség, ha kimatekozzuk. A legtöbben képesek rá, de mégsem fűlik hozzá a foguk.

Sima matek

Az átlag amerikaiak 200-400 szót olvasnak el egy perc alatt. Egy nem fikciós mű nagyjából 50 ezer kifejezést tartalmaz.

Azaz 200 könyv a maga 50 ezer szavával tízmillió kifejezést jelent. Ennyi szót percenként 400-as sebességgel olvasva 25 ezer percnél járunk, ami 417 óra.

A heti 40 óra munkához viszonyítva bizony soknak tűnik az a 417.

via GIPHY

Nyerj időt!

Mennyi is az annyi? Attól függ, honnan közelítjük.  A közösségi médiára fordított óráink 608-ra rúgnak, míg tévézéssel évente 1642-t töltünk. Ezt összeadva jön ki 2250 óra, ami gyakorlatilag pocsékba megy. Ha ezt mind átkonvertálnánk olvasásra, máris évi ezer könyvnél tartanánk.

Ebből is látszik, hogy nem olyan vészes a kitűzött cél, mert megvolna rá az idő. A rázós rész az, hogy már annyira függők vagyunk, zavarodottak és gyengék, hogy a fontos dolgokkal nem foglalkozunk. Inkább Twitteren követünk hírességeket vagy tévés sorozatokkal bíbelődünk, ahelyett hogy kinyitnánk egy könyvet. Elméletben értjük, de a megvalósítás húzós.

Végrehajtás

Tisztában vagyunk vele, hogy az olvasás hasznos, és hogy tennünk is kell érte. Pár tipp ebben segíthet.

Tereprendezés: ha épp a kokainról jössz le, akkor nem jó ötlet a kezed ügyében tartani egy adagot. Ilyen a média is – távolítsd el az eszközöket a közeledből, és bástyázd magad körül kötetekkel. Ha utazol, vigyél magaddal könyvet. Az okostelefont is takarítsd le – a Kindle alkalmazás például maradhat, ami az olvasást szolgálja.

via GIPHY

Új szokásokat is érdemes felvenni, nem csak az akaraterőre hagyatkozni. Tynan könyve, a Superhuman by habit ad gyakorlatias ötleteket. Nehezebb esetben még coachot is érdemes igénybe venni.

Ha már eljutsz odáig, hogy végre nekiülhetsz olvasni, akkor mindenevő legyél: a papírkönyvek, hangoskönyvek és olvasó appok is férjenek be az életedbe. Mindegy, hol vagy éppen: buszon, parkban, vécén. Opportunista legyél, használj ki minden percet. Ha nincs lehetőséged, akkor is szerezz.

Egy nap elolvastam egy könyvet és a teljes életem megváltozott.

mondta Orhan Pamuk Nobel-díjas író.

Ha válaszokat keresel az élet kérdéseire, akkor főleg tegyél egy próbát. Még többet is kapsz, mint amit eredetileg szerettél volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.