Vizuál

Hozzányúltak a római metróhoz, elő is került egy mesés antik luxusvilla

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.09 | 13:56

Egy kétezer évvel ezelőtt élt katonai vezető tengette itt napjait.

Feújítás alatt van az olasz főváros C metróvonala, melynek munkálatai során egy pazar luxusvillára bukkantak. A 12 méter mélyen lapuló épület 14 szobája gyönyörű díszítéssel rendelkezik, és egy katonai parancsnok kényelmét szolgálhatta. Régészek vették máris birtokba a területet, melynek szomszédságában 2016-ban már katonai barakkokat tártak fel.

 

A gazdagon díszített padlón látható, geometrikus mozaikok és márványlapok jó állapotban maradtak fenn. A falakon freskók is megmaradtak, és Francesco Prosperetti kormányhivatalnok szerint is döbbenetes a felfedezés. A legkevesebb 14 – köztük egy fűthető – szobával rendelkező épület udvarán egy eltemetett szökőkútra is bukkantak.

Simona Morretta régész is szenzációsnak véli a leletet:

Egy udvarral rendelkező rezidenciára egyáltalán nem számítottunk, és benne ilyen sok szép, ép mozaikra. Ráadásul még négy méter mélyen is le fogunk ásni, fogalmam sincs mi minden kerülhet még elő.

A másfél méteres magasságig álló falakat föld borította. A kutatók szerint a harmadik században temethették be az épületet, amikor Aurelius császár a városvédő falakat erősítette meg, Krisztus után 271 táján. Az épület talajjal borított fa részei is sértetlenek maradtak.

A régészek azon dolgoznak, hogy átmenekítsék a leleteket, a metró felújítás ezen szakasza pedig akár 2022-ig is elhúzódhat – véli a Daily Mail.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.