BabaMama

Brutálisan tönkrement a látása a telefonfüggő kétévesnek

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.13 | 18:18

A totyogósnak már 1 éves korában megengedték, hogy napi több órán át bámulja az okoskütyü képernyőjét. Nem volt jó ötlet: a gyermek rövidlátó lett.

A kétéves kínai kislány szüleit sokkolta a hír, hogy az okostelefon miatt teljesen tönkrement gyermekük látása – számolt be az esetről az Asia One. A csiangszui baba egyévesen kezdett el okostelefonozni, szülei ugyanis megengedték neki, hogy különféle műsorokat nézzen rajta. Elmondásuk szerint egyedül ezzel tudták lekötni a kislányt akkor, amikor már annyira nyűgös volt, hogy semmi sem segített.

via GIPHY

A szülők nem szabtak határt a telefonozásnak, így Xiao Man napi szinten, rendszeresen hosszú órákat töltött el a képernyő előtt.  A gyermeknek azonban kétéves korára már gondjai akadtak a látásával. A szülei észrevették, hogy kedvenc tevékenysége közben a togyogósuk ráncolja a homlokát, hunyorog, és elkezdett kancsalítani is a képernyőbámulás közben. Orvoshoz vitték, aki közölte a szülőkkel a sokkoló hírt:

a kislány súlyos miópiában, azaz nagyfokú rövidlátásban szenved.

Fotó: Pixabay CCo

A látászavar miatt a baba a távoli tárgyakat nem látja élesen, a súlyos fokú rövidlátásának pedig további komoly szövődményei is lehetnek. Az orvos elmondta a szülőknek azt is, hogy a kislány látászavara, ahogy nő, valószínűleg tovább fog romlani, a jelenlegi aggasztó állapot pedig visszafordíthatatlan, azaz nem gyógyítható.

Ausztráliában a jelenlegi ajánlás szerint napi 2 óránál többet nem szabad hagyni, hogy az okostelefont bámulják a gyermekek. 2 éves kor alatt pedig egyáltalán nem ajánlott ezt a tevékenység a babák számára.

via GIPHY

Egy amerikai tanulmány szerint – annak ellenére, hogy az okoskütyüket tanulásra, képességfejlesztésre is ajánlják – már napi két óra okostelefonozás vagy tabletezés meg tudja változtatni a gyermek agyszerkezetét, ezáltal romolhat például a gyerek memóriája, vagy kognitív képessége. A fizikai, orvosilag kimutatható káros tünetek mellett egy tavalyi kutatás kimondta azt is, hogy 2012 volt az az év, amikortól a gyermekek elvesztették gyermekkorukat, mert elrabolta azt tőlük a technológia.

Fotó: Pixabay CCo

Vizsgálták továbbá az okostelefonozás és a mentális egészség közötti kapcsolatot is. Itt is riasztó az eredmény: jelentősen megnőtt Ausztráliában 2011 és 2015 között azon fiatalok száma, akik szorongásos megbetegedésekben szenvednek.

via GIPHY

Címlapi kép: Pixabay CCo

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló