BabaMama

A svédeknek nagyon bejött, hogy az apák is kapnak egy hónapnyi GYESt

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.25 | 14:49

Jobban megúszható a szülés utáni depresszió is, ha nem vagy egyedül, mutatta ki egy stanfordi tanulmány.

Egy újszülött érkezése mindig nagy kihívás elé állítja a családokat, főleg ha az első babáról van szó. A két-három nap kórházi tartózkodás alatt sem könnyű hozzászokni az új élethelyzethez, ám otthon, a nővérkék segítsége nélkül pláne nehezen boldogulnak a kismamák.

via GIPHY

Ha nem kellene az első pár hétben a kismamának napközben tökegyedül ellátnia a csöppséget, akkor az bizony mindannyiuk javára válna. Egy új tanulmány kimutatta, hogy egy plusz személy jelenléte mennyire sokat adhat a kezdeti időszakban. Vagy egy elérhető gondozó, vagy a kispapa mérhetően javítja a szülés utáni viszonyokat.

via GIPHY

2012 óta Svédországban rendelet biztosítja az apáknak a 30 nap szülési szabadságot, hogy a párjuk mellett lehessenek az újszülött ellátásában. A szorongásra felírt receptek 26 százalékkal csökkentek a korábbi számokhoz képest. A kórházban, vagy specialistánál kikötött kismamák száma is 14 százalékkal kevesebb lett. Antibiotikumokból is 11 százalékkal kevesebbre volt szükség.

via GIPHY

A kutatók azt is kimérték, hogy eddig az apák főleg akkor vették ki a szülői szabadságukat, amikor az anya lebetegedett. Most viszont teljesen beállnak a kismama mellé: lehetővé teszik, hogy többet aludjon, vagy eljusson az orvoshoz. Maya Rossin-Slater, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy milyen sok követelményt ró a szülés a nőre: maga a vajúdás, majd a szoptatás is kimerítő.

Hat hétig egy zuhany is luxus a csecsemőt éberen őrző anyukának. A méhe vérezget, a császáros mami pedig egy komoly alhasi műtéten esett át. A Stanford University School of Medicine szakembere a hormonok hullámvasútjára is felhívta a figyelmet. A Smartparenting szerint emiatt is jó, ha 105 napig nem kell visszaállni a nőknek a munkába.

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.