BabaMama

Ilyen anya vagy/leszel a szeretetnyelved alapján

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.02 | 10:13

Gary Chapman öt szeretetnyelve nyilván sokak számára ismerős. Az öt kulcs a szívhez nem csupán a párkapcsolatokban és a kommunikációban, de az anyaságban is meghatározható lehet. Akár ennyire is...

Ha a szeretetnyelved a minőségi idő…

Te vagy az anyuka, aki mindig ott lesz, ha gyerekzsúr, óvodai anyák napja vagy osztálykirándulás szervezéséről van szó. Nem derogál segíteni, hosszú órákat végigülni, ha van értelme, mert a kölyök érdekéről van szó. Számodra az ideális vasárnap délután arról szól, hogy összejöttök a családdal és egyszerűen csak együtt vagytok: főzőcskéztek, sütögettek, beszélgettek, társasoztok. A fő szabályod: nuku teló az asztalnál, ez a család ideje.

..a testi érintés

A legfontosabb számodra az, hogy a gyerek bármikor odabújhasson hozzád. Valószínűleg sokáig szoptatsz, a többség ledöbben rajta, mikor mondod, meddig. A gyereket puszival ébreszted, esténként simivel altatod el, és már kamaszodik, mire megérted, hogy cikinek érzi, ha idegenek előtt megigazítod a haját, ruháját.

…az elismerő szavak

Az ilyen anyuka a baba igazi szurkolója, szinte mantraszerűen dicséri, hogy minél jobban építse önbizalmát. Mindig megtalálod és kiemeled a jót a csemetében: ha hibázott is, mindenképpen méltatod a nemes küzdelmet, amiben részt vett. Azért persze vigyázz, hogy ne vidd túlzásba, mert egy idő után nem lesz súlya szavaidnak.

…a szívességek

Az anyuka, aki azonnal ugrik, ha a kicsinek valamire szüksége van, és örömmel készít számára akár személyre szóló apróságokat is. Amíg persze kicsi a kicsi, ez teljesen rendben is van, a gond akkor kezdődik, amikor már az önállóság rovására megy a dolog, és anyu mártírrá válik: percenként ugráltatja a gyerek, ha akár egy pohár vizet is inna Szuper, hogy örömmel mosol-főzöl-takarítasz a gyerekre, de egy ponton túl fontos, hogy ő is önállóvá váljon.

…az ajándékozás

Itt persze nem mindig drága ajándékokra kell gondolni, hiszen az ajándékozás szeretetnyelvén beszélő anyuka gyakran csak aprócska üzeneteket, versikéket rejt a gyerek uzsonnás dobozába, a cél leginkább az, hogy mutassa: figyelek rád, veled vagyok, szeretlek. Extrém esetben ez a típus viszont csak ajándékokkal képes kimutatni a szeretetét, ami viszont már káros is lehet: az ilyen gyerek kapja meg a legújabb iPhone-t az ötödik szülinapjára, noha erre semmi szüksége nincs egy óvodásnak…

A szeretetnyelvek egyike sem jó vagy rossz tehát, a lényeg, hogy megtartsd az egyensúlyt!

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Válik Peller Anna
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 21.