Femin

Történelmi fordulat az íreknél, már nem lesz szükség abortusz-turizmusra

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.02 | 09:46

Majdnem 200 év után maradtak alul a magzatvédők.

1861-ben tiltották be először Írországban a művi terhesség-megszakítást, amikor az állam elszakadt Nagy-Britanniától. Így a megesett hölgyeknek el kellett hagyniuk az országot, ha semmiképpen sem akarták kihordani a magzatukat. 1980 óta így tett legalább 170 ezer nő, akik törvényt nem sértve estek át a beavatkozáson, a hazájukon kívül. Csak 2018-ban háromezren léptek az Egyesült Királyság földjére azért, hogy ne tartsák meg a babájukat.

Egy tavalyi szavazáson elsöprő többséggel (66 százalék) jutott érvényre az a szándék, miszerint elavult a törvény, amely tiltja az abortuszt, illetve csak extrém súlyos esetekben teszi lehetővé. Az új rendelkezés értelmében a 12. hetet még be nem töltött kismamák számára lehetőség adódik a terhességet megszakítani, illetve kockázatos várandósság esetén erre még később is mód lesz. Akár ha a leendő anyára fizikailag vagy mentálisan jelentene veszélyt az állapota.

Az egészségügyi miniszter, Simon Harris szerint az ír nők számára ez egy kiemelten fontos nap, de ahhoz még idő kell, amíg a rendszer működőképessé is válik.

Ha egy várandós felemeli a telefont, hogy a nem kívánt terhességére megoldást keressen, akkor az ország több pontján is tudják majd őt előbb-utóbb fogadni.

A British Pregnancy Advisory Service nevű szervezet, mely tavaly a háromezer, érintett nőt külföldre juttatta, a szóvivőjén keresztül máris azt kommunikálta, hogy az ügyfeleik száma jelentősen csökkeni fog. Clare Murphy hozzátette, hogy mindig hagytak három napot az elhatározással őket felkereső nőknek, hogy legyen alkalmuk lecsendesedni és átgondolni: valóban kérik-e a beavatkozást. Ezt még az életvédő aktivisták is helyesnek tartották, a Ladbible szerint.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.