Szépség

Kiderült, boldogabbak a nők, ha a pasijuk nem vonzóbb náluk!

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.05 | 16:18

A floridai tudósok okosan érvelnek, de mi bírunk a hormonjainkkal?

A Florida State University pszichológusai annak eredtek a nyomába, hogyan befolyásolhatja egymást a testkép és a szerelmi kapcsolat. Kiderült, hogy nagyon sokat nyomott a latban az, mennyire találták egymást vonzónak a pár tagjai. A pozitív testkép nem jelent mindig tökéleteset, sőt!

Te meg hogy nézel ki?!

A megjelenés a mai korban kulcsfontosságú lett. A társadalom kiemelt helyen kezeli azt, hogy milyen benyomást tudunk tenni csak a külsőnkkel.

via GIPHY

Csomó sorsdöntő pillanat múlhat ezen a tényezőn, és azon is, hogy te magadra hogyan tekintesz. Mit gondolsz magadról: az ötleteid, a sémáid, az emlékeid és még a feltételezéseid világát is érinti.

Közérzet

Ha jól érzed magad a bőrödben, akkor elfogadod a magasságodat, az alakodat és még a súlyodat is. Érzékeled, megéled a saját 3D-s kivetülésedet – ez a testkép észlelés lényege. Már kicsi korban elkezd kialakulni – a beépített üzenetek hatásra: szülők, ismerősök, a média és a saját hangulatunk is módosít rajta.

Pozitív? Negatív?

A Florida State University munkatársai, Tania Reynolds és Andrea Meltzer annak jártak utána, hogy a házasságban élők párjuk iránt érzett vonzalma összefügg-e a fogyási szándékukkal.

via GIPHY

Azt találták, hogy a férfiak és nők esetében komoly eltérés tapasztalható.

Jópasi?

Ha a társunk vonzó, akkor inkább sarkallva érezzük magunkat, hogy karcsúsítsunk. A vizsgált 223, heteroszexuális házaspár nemrég lépett frigyre – mindegyikük csak pár hónapja állt oltár elé. Fénykép készült róluk, majd kérdőíves felmérés következett.

via GIPHY

A fotókat a Déli Metodista Egyetem segítségével értékelték ki, vonzósági szempontból.

A kérdések közt voltak olyanok is, hogy

Evés után hatalmas bűntudatot érzek. Szeretem, ha üres a gyomrom. Borsódzik a hátam a súlygyarapodástól.

Kiderült, hogy azok a nem különösen szép nők érzik a leginkább, hogy fogyniuk, diétázniuk kell, akiknek kimondottan jópasi a férje. Reynolds szerint

Egy fizikailag megnyerő házastárs negatívan hathat a feleségre, főleg ha a nő nem annyira vonzó, mint a férfi.

Na és a jó nő?

Fordított helyzetben pedig pont az ellenkezője rajzolódott ki: ahol a pár női tagja rendelkezik előnyösebb külsővel, ott a férfi nem különösebben töri magát, hogy tetsszen kedvesének. Ebből arra következhetünk, hogy a párkapcsolatokban a hölgyek azok, akiknél a testtudatosság jobban a fókuszban van, és az a félelem is kisarjad bennük, hogy nem fognak eleget tenni a vonzó párjuk által felállított követelményeknek.

Boldogság?

Lehetséges, ha egy kívánatos nő egy nála valamivel kevésbé vonzó pasival köti össze az életét, aki mellett nem kell görcsösen a kalóriákat számolgatni.

via GIPHY

Az viszont, ha örökké elégedetlenek vagyunk a küllemünkkel, komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Testünket folyamatosan másokéhoz mérni – akár evés-zavarhoz is vezethet.

Társadalmi okai is lehetnek az étkezési rendellenességeknek, melyek főket a nőket sújtják. Az extrém súlyvesztést megelőzheti szorongás, anyaghasználat és depresszió is, melyek mind az élettel való elégedetlenség kifejeződései.

áll a tanulmányban, mely arra esküszik, hogy a boldog házasság titka abban rejlik, hogy ha a feleség legalább egy picit vonzóbb, mint a férj.

Ha változás van, szólok..?

Az érzékenyebb nők gyakran félreérthetik, eltúlozhatják a férjeik vélt vagy valós elvárásait. A megoldás az lehet, ha párjuk időnként megdicséri őket:

Gyönyörű vagy, dundin is szeretlek!

A bizonytalan partner támogatása, a pozitív visszacsatolás megmentheti a kapcsolatot is. És ez nem csak a külsőt érintheti:

Szeretlek, mert kedves és jó feleség vagy!

javasolja Reynolds, aki tovább vizsgálná, mi és ki – barátnők, társadalmi üzenetek – ösztönzi még a nők étkezési szokásait.

Ha megértjük, mi miatt diétáznak, akkor jobban tudunk segíteni is. Ha jobban érzik magukat a bőrükben, akkor maga a társadalom is egészségesebb.

Hogy a negatív testképet pozitívba fordítsuk, itt van pár tipp: a saját, unásig ismételgetett lehúzós monológokat iktassuk ki, inkább azt ismételgessük, amiben jók vagyunk.

via GIPHY

Egy kis én-idővel is felturbózhatjuk önbecsülésünket: pezsgőfürdő, egy új körömlakk vagy egy jó séta is elég.

A szépségnek sok arca van

Szerencsére már a csapból is az folyik, hogy a szépség – sokféle. Olyan, amit nem lehet önkényes keretek közé szorítani. Már az megszépít, ha egy kicsit jól érzed magadat, javasolja a 22 Words.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.