Orosz-ukrán háború

Előkerült a mariupoli szülészetről a nő, akinek képeit háborús hazugságokhoz használták fel

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.19 | 14:48

Marianna Podgurszkaja biztonságban van, de oroszok által kontrollált területen.

Március elején mi is írtunk arról, hogy a beauty vlogger épp a mariupoli klinika szülészetén vajúdott, amikor a kórházat légitámadás érte. A menekülés közben fotók is készültek róla, ami az egész világsajtóban elterjedt.

Az oroszok és az oroszbarát sajtó világszerte azt állította, hogy a klinika már régóta nem fogadott betegeket, hanem az ukrán Azov-ezred főhadiszállásaként működött. Narratívájuk szerint az épületet nem érte légitámadás, hanem az Azov rombolta porig, hogy aztán fizetett modellekkel és színészekkel forgathassanak könnyfakasztó felvételeket.

Marianna ezt a felvetést sértőnek érzi, mivel ő maga a klinikán volt páciensként, amikor a képek készültek, és valóban menekülni próbált, nem pedig pózolt a képekhez. Azt azonban hozzáteszi, hogy a légitámadásról nem tud, azt ő maga nem hallotta. Amikor a BBC újságírója szembesíti, hogy a légitámadásra azóta van bizonyíték, közli: ő azokat nem látta, így nem tudja, mi történt.

A fiatal mariupoli nő eredetileg az oroszok által kontrollált donyecki régióból származik, miután Mariupolt el kellett hagynia, ide evakuálták. Itt élnek a szülei, a családja, akik – sok helyi lakoshoz hasonlóan – részben ukránok, részben oroszok.

Ahogyan arra a BBC riportere is rámutat: nem tudni, hogy Marianna tényleg nem hallotta, hogy légitámadás történt, vagy azért mondja-e ezt, hogy védje magát, hiszen jelenleg az oroszok által irányított Donyecki Népköztársaság területén él, így nem is mondhat mást…

A videós beszélgetés készültekor a helyiségben tartózkodott az az orosz újságíró is, aki segített a kapcsolatfelvételben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló