Orosz-ukrán háború

Új szabályt hozott a Orbán a NATO erők magyarországi támogatásáról – Azonnal életbe is lépett

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.16 | 10:48

A Magyar Közlönyben megjelent az új rendelet a befogadó nemzeti támogatás részletes feladatairól.

A 24.hu számolt be arról, hogy a talányos „befogadó nemzeti támogatás” leegyszerűsítve azt jelenti, hogy Magyarország különféle objektumot, szolgáltatást humán- és anyagi erőforrást nyújt az átmenetileg Magyarországon tartózkodó külföldi (NATO-szövetséges) csapatoknak.

A kormány a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény és az Alaptörvény alapján hozta a rendeletet, amelynek hatálya kiterjed nemcsak a minisztériumokra, hanem a védelmi igazgatás területi/helyi szerveire, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a rendvédelmi szervekre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, az Országgyűlési Őrségre, a gazdasági és anyagi szolgáltatásra kötelezettekre is.

A rendelet pontosítja, hogy a befogadó nemzeti támogatást miként kell igényelni, a külföldi fegyveres erőt küldő állam és Magyarország között előzőleg milyen megállapodásoknak, dokumentumoknak kell megszületniük (műveleti, logisztikai, pénzügyi, jogi, pénzügyi keretek). Ha az igényekről megszületik a megállapodás, kielégítésük milyen feladatokat jelent.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerdától hatályba lépett, hatályát vesztette a 12 éve hozott kormánydöntés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló