Sport

Varga Csaba hegymászó megkezdte a csúcstámadást a Nanga Parbaton

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.02 | 08:22

Varga Csaba szombaton elindult a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra.

Forrás: Unsplash

A nagyváradi hegymászó oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kísérli meghódítani a pakisztáni Himalája hegycsoportban található Nanga Parbatot, amely a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa

– közölte Facebook-oldalán a Hazajáró.

Mint írták, Varga Csaba két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak.
A Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor érte el a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található.
A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja.

A hegymászó a 3-as táborból szombaton késő este  indította a csúcstámadást.

A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.