Labdarúgás

Kassai-díjas bírói alakításokkal van tele a labdarúgás története, itt van 10 plusz 1 belőlük

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.21 | 07:20

Kassai Viktor magyar játékvezető egy szabályos szerelés után kiállította a Münchenből Vidalt, majd megadott egy lesgólt a Madridnak a keddi Bajnokok Ligája negyeddöntőben, ezzel padlóra is küldte a németeket. Nincs egyedül a futballtörténelemben.

Néhány évvel ezelőtt a Bayer Leverkusen színeiben Stefan Kiessling a Hoffenheimnek fejelt egy fantomgólt. A felvételen jól látható, hogy a fejes után a játékos bosszankodik, mert mellé ment a labda, de a játékvezető simán megadta.

A 2006-os világbajnokságon a brit Graham Poll csak a harmadik sárga lapja után állította ki Simunicot a Horvátország-Ausztrália meccsen. Nem kapkodta el a pirosat, az biztos.

Egy Arsenal-Chelsea mérkőzésen Oxlade-Chamberlain kézzel ütötte ki a labdát a kapu torkában állva, de a játékvezető csapattársát, Kieran Gibbset zavarta le a pályáról. Végül is az volt a lényeg, hogy eggyel kevesebben legyenek az Arsenalban, szóval nem nagy ügy.

Nem volt ennyire vicces Thierry Henry kezezése 2009-ben, az Írország-Franciország világbajnoki pótselejtezőn. Az egész stadion és az egész világ látta, hogy az amúgy zseniális csatár a mindent eldöntő gól előtt kézzel tette maga elé a labdát, egy embert kivéve, aki az írek pechére pont a bíró volt. Így az írek helyett a franciák jutottak ki a dél-afrikai vb-re.

Az Afrika kupa döntőjét Nigéria és Kamerun játszotta 2000-ben. A 2-2-es döntetlen utáni büntetőpárbaj során ezt a gólt nem adta meg a bíró, noha segítőjével együtt elég közelről szemlélték az eseményeket (7.55-től!).

Ezen a vb-n történt, hogy az angol Frank Lampard 2-1-es német vezetésnél rúgott egy hatalmas és csodálatos gólt. Csakhogy a játékvezető úgy látta, hogy nem volt bent. Pedig körülbelül ötven centivel pattant a gólvonal mögé a labda.

Az 1982-es világbajnokság elődöntőjében Franciaországgal találkozott a nyugatnémet válogatott. Schumacher kapus és a francia Patrick Battiston egy hosszú előreadott labdát próbáltak megszerezni. A német kapus durván ütközött a francia játékossal, aki ennek következtében eszméletét vesztette, hordágyon vitték le és le kellett cserélni. Az eset után a holland játékvezető nyugatnémet kirúgást ítélt és Schumacher semmilyen figyelmeztetést nem kapott. Battiston kórházba került és két fogát is elvesztette.

A 2011-es női világbajnokságon az Ausztrália-Egyenlítői Guinea meccsen történt ez a sörmeccsekre emlékeztető eset. Az ausztrálok egyik támadása során kapufáról kifelé pattant a labda, amit az ellenfél egyik játékosa egyszerűen két kézzel megfogott. Mehetett tovább a meccs. Két kéz nem kéz, nyilván.

Diego Maradona legendás kezezése az 1986-os mexikói világbajnokságon az angolok elleni meccsen nem maradhat le az ilyen listákról. Ő persze akkora zseni volt, hogy már akkor mindenki megbocsátott neki. Jó, talán az angolok nem.

Az 1978-as vébén a Brazília-Svédország meccs legvégén a játékvezető szögletet ítélt a braziloknak. Engedte elvégezni, a szögletből gól lett, ám a bíró a fejes pillanatában lefújta a meccset és nem adta meg a találatot. Ezért ma meglincselnék a tizenhatoson belül.

És hát a modern fociban úgy látszik Kassaié a szerep, hogy az elhibázott bírói ítéletei utat nyissanak technikai újításoknak. A 2012-es EB-n ő nem vette észre Donyeckben a házigazda ukránok gólját úgy, hogy már volt gólbíró, aki csak a gólvonalat és a labdát figyelte, Vad II. István azonban nem jelzett. Mondhatjuk, hogy szerencse, hogy Kassai eleve lesről engedte el a támadást, aminek a végén nem adta meg a gólt. De a dupla hiba nem váltotta ki egymást, Kassait hazaküldték, és a meccs hatására vezették be a gólvonal-technológiát, vagyis a gólvonalra irányított kamerát, ami számítógéppel elemzi a labda helyezetét a gólvonalhoz képest.

Nyitókép: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló