Tech

Már a háztartási elektronikában is az Amazon a legmenőbb

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.05 | 17:55

Javában zajlik a világ legnagyobb fogyasztói elektronika-bemutatója, a CES 2017. Évtizedek óta ez a tech szektor évnyitója, a világ minden tájáról érkeznek a Las Vegas-i showra cégek, hogy bemutassák a legújabb fejlesztéseiket és termékeiket. Összeszedtük a legfontosabb és legmenőbb újdonságokat.

Az LG okoshűtőjét is az Amazon hanggal irányítható Alexa-rendszere teszi okossá. Fotó: David Becker/Getty Images
Úgy, ahogy a 2017-es CES-en bemutatott termékek nagy részét, az  LG okoshűtőjét is az Amazon hanggal irányítható Alexa-rendszere teszi okossá. Fotó: David Becker/Getty Images

Idén ünnepli 50. születésnapját a fogyasztói elektronika és az innovációs technológia legnagyobb világfóruma, a Consumer Electronics Show. Volt, hogy kimaradt pár év, de az 1967-ben elindult kiállítássorozat és szakmai találkozó változatlanul a legfontosabb felület az új kütyük és szoftverek fejlesztői és az ezeket értékesítő cégek számára – itt tényleg mindenki ott van, aki számít.

Minden fontos elektronikai cikk itt debütál: a sikertermékek és a bukások is. Annak idején itt mutatták be először az új rádiókat, TV-ket és VHS-lejátszókat, de a 2017-es show természetesen már nem ezekről szól: igaz, most is jött néhány új TV, de már bőven a mesterséges intelligenciáé a főszerep. Összeszedtük, hogy szerintünk mi izgalmas abból a felhozatalból, ahol a termékek fele az Amazon Alexa-technológiáját használja.

Egy cég fejlesztése került a termékek felébe

Külön cikket lehetne írni arról, hogy mennyi mindent mutattak be a CES-en, amibe az Amazon hangvezérlésű Alexa-technológiáját szerelték be. A már régen nem csak online boltként működő cég nagyot legyintett a titkolózásra, inkább elérhetővé tette az Alexa alkalmazás-programozási felületét, és milyen jól tette: vicces kedvű amatőrök beszélő halat csináltak vele, mellesleg az Amazon elmondhatja, hogy övék a legemlegetettebb technológia az idei bemutatón.

Itt van például ez a családi hangszóró, ami a gyerekeknek mesét olvas éjjel és tanulással egybekötött játékokat játszik velük, a szülők pedig használhatják bármire, amire egy egy okoshangszóró általában képes.

Eredendően saját hangszóróihoz fejlesztette ki az Amazon az Alexát, amit össze lehet úgy zavarni, hogy perverz szövegeket mondjon kisgyerekeknek:

A Lenovo produkálta az év becsicskulását: olyan hangszórót mutattak be, ami semmiben nem hoz újat, pusztán összemossa a Google Home design elemeit az Amazon Echo külsejével és az Alexa szoftverrel. Mindezt okosan csinálta viszont, ugyanis az alapváltozat ugyanannyiba kerül majd, mint egy Google Home (130 dollár), és kiadnak egy Harmon Kardon hangszóróval felturbózott változatot is, ami lényegesen jobban szól versenytársainál, ezt pedig egy Echo áráért (180 dollár) adják majd. Mindebből elsősorban az Amazon kerül ki nyertesen, akik feltehetően nem ajándékba adták a Lenovónak a technológiát.

Haszontalannak tűnhet az okostelefonok világában az a smart home vezérlő rendszer, amivel megkerülhetjük, hogy csak telefonos appon keresztül irányíthassuk az okos kütyüjeinket. Viszont ez is Alexával van felturbózva, és a Kickstarternek tetszett annyira az ötlet, hogy tavaly összeszedtek rá a készítők annyi támogatást, hogy idén új verziót adjanak ki és azt bemutathassák a CES-en.

Személyi asszisztensek az LG-től

Reptéri asszisztens és okoshangszóró is van az LG Hub szériájában. Képek: LG
Reptéri asszisztens és okoshangszóró is van az LG Hub szériájában. Képek: LG

Az Alexához hasonló szoftver segítségével hanggal irányítható és beszéltethető személyi asszisztensek egész sorát mutatta be a kiállításon az LG. Takarítógépet is fejlesztettek, de ennél sokkal izgalmasabb az a képen balra látható robot, amit reptereknek és szállodáknak terveznek értékesíteni: a gép információt tud adni, ráadásul el is tudja majd kísérni a termináljukat kereső utasokat vagy a szobájukat nem találó hotelvendégeket. A jobbra látható kisebb verzió olyan, mint az összes többi hasonló hangszóró: híreket olvas, fel-le kapcsolja a fényt, előmelegíti a sütőt, stb.

Beköszönt az önvezérlésű autó, ami legyorsulja a Tesla S-modellt

A Faraday Future 2018-ban kerül forgalomba, a Tesla versenytársa szeretne lenni. Fotó: Ethan Miller/Getty Images
A Faraday Future 2018-ban kerül forgalomba, a Tesla versenytársa szeretne lenni. Fotó: Ethan Miller/Getty Images

Az autók közül a Faraday Future kapta a legnagyobb figyelmet a kiállításon, ami a cég képviselői szerint az eddigi legbikább elektromos autó. Azt állítják, hogy legyorsulja a Tesla S-modellt, amit sikerült is bizonyítani, a BBC cikkében található videón megnézhetitek. A Future két és fél másodperc alatt van fenn százon, 700 kilométert megy egy töltéssel, de még egy évet kell várnunk arra, hogy forgalomba hozzák.

Lopásbiztosra csinálták, érintésre nyílnak az ajtajai, amiből volt is baki a bemutatón – akartak vele gurulni pár métert a színpadon, de egy ideig nem tudták kinyitni az ajtaját.

Feláldozta a vékonyságot a 12 órás üzemidőért a HP új laptopja

Vastagabb elődjénél, de három órával bírja tovább emiatt az új HP akksija. Fotó: HP
Vastagabb elődjénél, de három órával bírja tovább emiatt az új HP akksija. Fotó: HP

Igaz, csak azoknak fog vastagnak tűnni, akik hozzászoktak a hajszálvékony MacBookokhoz: az átlagos laptopokhoz képest még így is bőven vékonynak számít a Spectre x360. Intel Kaby Lake processzorral, 16GB RAM-mal, 1 terás SSD-vel és Nvidia GeForce 940MX videokártyával szerelték fel. Hamarosan érkezik belőle a 4K-kijelzős változat is, és az ára barátibb, mint a hasonló Apple-termékeké: az alapfelszereltséget előreláthatólag 1300 dollárért (380.000 forint) adják majd.

Az internetet egyértelműen az okosfésű tarolta le

Telefonos app tartozik a világ első okosfésűjéhez. Kép: YouTube/KerastaseUSA
Telefonos app tartozik a világ első okosfésűjéhez. Kép: YouTube/KerastaseUSA

2017-ben elérkeztünk oda, hogy már egy fésű is bemutatkozhat egy háztartási elektronikai kiállításon. Öt szenzorral szerelték fel, WiFi-n keresztül kapcsolódik a letölthető telefonos apphoz, és megmondja, hogy elég jól fésülködsz-e. Ha nem, akkor L’Oréal-termékeket ajánl a hajad jobb ápolására; ötcsillagos marketing! Akit behatóan érdekel a téma, itt írtunk róla részletesen.

Egy- és kétterás pendrive-val rukkolt elő a Kingston

Hány flopira férne rá ennyi adat? Kép: Kingston
Hány flopira férne rá ennyi adat? Kép: Kingston

Hamarosan elmondhatjuk, hogy a világ legkisebb zsebében is elfér 70 órányi 4K minőségű videó. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mennyibe kerül majd, de ezt egyelőre a Kingston nem tudta megmondani.

Nyitókép: David Becker/Ethan Miller/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.