Tech

Öt tech-trend, amivel hamarosan találkozunk

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.06 | 06:46

Január 8-án startol a CES 2019, ahol minden évben bemutatják a legnagyobb technológiai újításokat. Van pár tippünk, hogy idén mié lesz a főszerep.

Az 5G valósággá válik

Mármint, úgy igazából. Az 5G már most is létezik, jelenleg viszont még csak tesztelgetik, és még hónapokra vagyunk attól, hogy bekerüljön az okoseszközeinkbe a technológia. Na meg, ha be is kerül, az átállás nem lesz olyan sima, ugyanis egy ilyen hálózatot nem lehet csak úgy összedobni.

Mindenesetre, 2019 jó eséllyel az 5G éve lesz, a kezdetet pedig a CES jelentheti, ahol remélhetőleg bemutatják, milyen változásokat hoz majd ez a brutálisan gyors internethálózat.

Megérkezik a 8K a tévékbe

A tévék terén nem sok újulás történt az elmúlt pár évben, az OLED szó ma már senkit sem lep meg, na meg a 4K is megszokottá vált. Az okostévék még mindig nem az igaziak, tekintve, hogy a funkciói valamelyest függenek a szolgáltatótól is, így ez göröngyös terep.

Ami viszont könnyen emészthető, az a felbontás. Mindenki számára világos, hogy a 8K dupla annyi pixelt jelent, egészen pontosan 7,680 x 4,320-at. Egy ilyen képernyőn képtelenség lesz észrevenni a pixeleket, feltéve, hogy valaki nem nagyítóval vizsgálja a képernyőt két centiről.

Egészség az új fitnesz

Okosórák tele szenzorral, amelyek eddig a sportot segítették. Ezt nagyjából kifuttatták, viszont ezek a kütyük jó szolgálatot tehetnek az egészség megőrzésében is, amellett, hogy megmaradnak sportkiegészítőnek. Már vannak pletykák alvást segítő cuccokról, na meg okoslégtisztítóról is, jó eséllyel látunk majd ilyesmit pár nap múlva, a CES-en.

Még kisebb laptopok

Régebben még rebesgették, hogy az okostelefonok és tabletek megölik majd a laptopokat, erről persze ma már szó sincs. Sőt, ezek az eszközök is fejlődnek. 2018-ban már rengeteg vékony keretes gépet láthattunk, ez valószínűleg meg is marad, elvégre az összes eszköz terén efelé haladunk. Ami egyre nagyobb teret nyer, az az USB-C, 2019-ben valószínűleg egyre több gépet láthatunk majd ilyen csatlakozóval, ennek köszönhetően pedig még vékonyabbak és könnyebbek lehetnek, mint a jelenlegiek.

Hálózat az önvezető autóknak

Ezekben a kocsikban nem sok újítás történt az elmúlt időkben. Kicsit jobban észlelik a környezetet, kicsit simábban megy a jobb algoritmusok miatt, de nagyjából ennyi. 2019-ben valószínűleg már nem az autón belüli dolgok határozzák majd meg a robotpilótát, hanem a hálózat, amin rajta vannak.

Az 5G gyorsaságának és stabilitásának hála az autók összekapcsolódhatnak más autókkal, a közlekedési lámpákkal és minden okoseszközzel. A fókusz mostantól ezen a hálózaton lesz, igazán csak így működhetnek jól az ilyen járművek.

Címlapkép: AFP


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.