Tech

5 furcsa dolog, amit nem tudtál a tengeralattjárókról

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.07 | 08:41
  • trendindex: 2

A legnagyobbaknak nagyobb tűzerejük van, mint jó néhány országnak, a legfőbb szerepük viszont az elrettentés.

(kép: Pixabay)

Az ismeretterjesztő videóiról ismert Wendover Productions ezúttal a tengeralattjárókról készített egy hosszabb anyagot, amiben szinte mindent meg lehet tudni ezekről a különleges és titokzatos tengeri járművekről. Aki tud angolul, egy csomó érdekes dolgot fog hallani, de mi is kicsemegéztük belőle a legfontosabb részeket.

1.

Ami rögtön az elején felkeltette a figyelmünket: a szakértők számításai szerint az egész második világháborúban 5 megatonnányi robbanóanyagot puffogtatott el az emberiség (a Hirosimára ledobott bomba körülbelül 15 kilotonnás volt), ehhez képest az amerikai hadsereg által használt Trident ballisztikus rakéták körülbelül ugyanekkora pusztító erőt képviselnek, egy tengeralattjáró viszont több mint 20 ilyet is képes szállítani. Szóval egy hajó nagyobb rombolást tud végezni, mint 20 második világháború. De nem egy tengeralattjáró van… A nagyhatalmak lényegében a nukleáris csapásra képes tengeralattjáróikkal tartják egymás sakkban, hiszen hiába bombázná le az egyik ország az ellenfelét, ha minden szárazföldi kilövőhelyet elpusztítanak, a tengeralattjárók akkor is ugyanakkora válaszcsapásra képesek.

via GIPHY

2.

A legtöbb modern tengeralattjáró atommeghajtással üzemel, a reaktorban lévő hasadóanyag pedig több mint 10 évre is elég energiát termel. Ebből nyeri az energiát a hajó oxigénellátásáért felelős rendszere is, így egy küldetés akár több évig is tarthatna. Az egyetlen ok, ami miatt a felszínre kell jönniük, hogy nem tudnak 10 évre való élelmiszert magukkal vinni. Mondjuk ha rakéták helyett tartós élelmiszerrel pakolnák meg, és mondjuk csak egy ember lenne rajta, ő akár évtizedeket is a víz alatt tölthetne.

via GIPHY

3.

Természetesen a tengerészeknek is szükségük van testmozgásra, így a tengeralattjárókon is vannak kondigépek, de mivel a legnagyobb hajókon is elég nagy a helyhiány, nincs külön tornaterem kialakítva. A sportoláshoz szükséges eszközök ezért elszórva találhatóak meg a tengeralattjárókon. az egyik sarokban egy szobabicikli, a másik ajtó mögött egy evezőpad, stb.

via GIPHY

4.

Tengeralattjárón szolgálni elég embert próbáló feladat, mind fizikailag, mind mentálisan, ráadásul elég veszélyes is, így nagyon vigyáznák rá, hogy a tengerészek lelki állapotát ne nagyon zavarja meg semmi. A külvilági kommunikációra egyébként is sokkal kevesebb lehetőségük van, a víz alatt ugyanis nehezebb rádiózni, nincs internet, fel pedig nem nagyon jönnek, hiszen az a dolgok, hogy a víz alatt rejtőzködjenek. A ha nagy ritkán üzeneteket tud fogadni a hajó, azt mindig egy ezzel megbízott tiszt átnézi, és csak olyan információkat ad át a legénység egyes tagjainak, amit veszélytelennek gondol. Halálhíreket például általában nem közölnek a tengerészekkel, hiába ír mondjuk nekik valamelyik hozzátartozójuk családi tragédiáról.

via GIPHY

5.

A tenger mélyén nem csak a kommunikáció nehéz, hanem a tájékozódás is, vannak persze erre is technológiák, ezek használata viszont rendszerint elárulná a hajó helyzetét az ellenség számára is. Az óceánban mondjuk pont az a jó, hogy hatalmas szabad tér áll rendelkezésre, van azonban egy dolog, amivel még egy tengeralattjáró is össze tud ütközni: egy másik tengeralattjáróval. Némelyik típus olyan jól álcázza magát, hogy nem látja meg az ellenség, még akkor sem, ha méterekre vannak egymástól, így koccant 2009-ben egy angol és egy francia tengeralattjáró.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló