Tech

Kína napelemfarmot akar tenni az űrbe

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.19 | 07:46

Közvetlenül a Napból szeretnének energiát kinyerni.

Habár a földi napelemek egész jó munkát végeznek, a tudósok szerint még hatásosabb lenne a dolog, ha az űrben szüretelnénk a Nap energiáját. Kína pontosan ezt tervezi, egy állomásnyi napelemet szeretnének elhelyezni a sztratoszférában, a Földtől 36 ezer kilométernyire.

Kisebb egységeket küldenek majd fel 2021 és 2025 között, ezekből összeáll majd egy nagyobb állomás, amely megawatt teljesítményre képes. Ha minden jól megy, ez 2030-ra már termeli is az energiát, 2050-re pedig szeretnének elmenni a gigawattig.

Évszakok és éjszaka nélkül jobban megy

A Földön akadnak bizonyos viszontagságok, például az atmoszférából fakadó interferencia, az éjszaka vagy a csapadékos évszakok. Az űrben ilyesmi nem nehezíti a napenergia begyűjtését, ott az idő 99 százalékában üzemelhet, így hatszor hatékonyabb, mint egy földi napelem.

Itt már valószínűleg gyanítod, hogy ez nem egy egyszerű vállalkozás. Ezer tonnás állomást kell feljuttatni a sztratoszférába, pályára kell állítani, de a legnehezebb feladat lejuttatni az energiát a Földre. Kábellel lehetetlen, egyelőre pedig kábel nélkül is. Mindössze remélhetjük, hogy rövidesen sikerrel járnak a kutatások, amelyeket ezen a téren csinálnak. A kínaiak szerint az a “legegyszerűbb”, hogy az űrben átalakítják a napenergiát elektromos árammá, ezt pedig lelövik a Földre mikrohullám vagy lézer formájában.

Címlapkép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló