Tech

Újabb kormány állt be a TikTok-ot betiltók sorába

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.03.22 | 09:18

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Kép: Pixabay

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint Alexandra van Huffelen újságíróknak nyilatkozva közölte: az állami alkalmazásban levő mintegy 140 ezer köztisztviselő által használt munkahelyi telefonokat úgy fogják beállítani, hogy azokra csak az előzetesen jóváhagyott alkalmazásokat lehessen telepíteni.

A “kémkedésre érzékeny alkalmazások” többé nem futhatnak a munkahelyi eszközökön

– tájékoztatott.

Közölte: a lépés a holland nemzetbiztonsági szolgálat (AIVD) ajánlásait követi, amelyekben arra figyelmeztettek, hogy “egyre nagyobb a kémkedés kockázata olyan országokból, amelyek kiberprogramjai Hollandiát és érdekeit célozzák”. Ilyen ország például Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea – mondta az államtitkár.

Március közepén a belga kormány is megtiltotta munkatársai számára a TikTok használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt. A tilalom okaként Brüsszelben arra hivatkoztak, hogy

a TikTok algoritmusai lehetővé teszik az alkalmazás számára az információ- és tartalomáramlás befolyásolását, valamint kiemelték, hogy a kínai törvények értelmében a TikToknak együtt kell működnie a kínai hírszerző ügynökségekkel.

A tilalom hat hónapig lesz érvényben, és minden olyan eszközre vonatkozik, amelyen a vásárlást, előfizetést vagy a készülék használatát részben vagy egészben a belga szövetségi kormány fizeti.

A brüsszeli székhelyű európai uniós intézmények a hónap elején döntöttek arról, hogy március 20-tól tilos a TikTok használata vagy telepítése a személyzeti elektronikus eszközökre, köztük mobiltelefonokra, táblagépekre vagy laptopokra.

Felszólították a munkatársakat, hogy távolítsák el az alkalmazást magánhasználatban lévő személyes eszközeikről is.

Indoklásuk szerint “kiberbiztonsági aggályok vetődtek fel a TikTok közösségi médiaplatform használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és külső szereplők általi adatgyűjtésre”. Az intézkedés célja az intézmények birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményeket a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek kibertámadásokhoz vezethetnek – közölték.

A brit kormány is megtiltja a TikTok használatát

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Beújít a Spotify! Jönnek a videók!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.