Tech

Lehet, hogy a jövőben a robotoknak is lesz pszichológusuk

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 10:13

Lehet, hogy a jövőben lesz olyan foglalkozás, hogy robot terapeuta. Mérnökök kognitív pszichológiai technikákat használnak, hogy jobban megértsék és irányítsák a mesterséges intelligenciát.

Az egyik szörnyű és csodálatos dolog a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, hogy nem igazán tudjuk, hogyan működik. Különösen, amikor idegi hálózatokról beszélünk, egy rendszerről, ami úgy képes tanulni, mint az ember, tapasztalatait új, mesterséges neuronokká alakítva. Ez azt jelenti, hogy az ember nem tudja megjósolni az előítéleteket és a hibákat, mert nem értjük, hogyan hozza meg a rendszer a döntéseit.

A DeepMind Technologiesnál, az Alphabet leányvállalatánál most azzal kísérletezik egy team, hogy a kognitív pszichológusok gyerekeknél alkalmazott technikáit és anyagait használva megpróbálják kitalálni, hogyan gondolkodik a mesterséges intelligencia.

via GIPHY

A kutatás során fény derült néhány olyan funkcióra, amit a DeepMind Technologies mesterséges intelligenciája saját maga fejlesztett ki. Ilyen például, hogy azonosít tárgyakat az alakjuk alapján – pedig ezt senki nem tanította meg neki -, ami egy meglepően emberszerű stratégia.

A kognitív pszichológiai technikák arra is jók lehetnek, hogy segítségükkel a mérnökök jobbá tegyék az általuk fejlesztett MI-t, azoknak az intelligenciáknak adva prioritást, amelyek gondolkodása az ember számára hasznos.

Címlapfotó: Pixabay CCO


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.