Tech

Kiderült, mire készül Elon Musk titokzatos cége

Ötvözik az emberi agyat egy számítógéppel, ha minden jól megy, már jövőre.

Az ígéretükhöz hűen, két év hallgatás után a Neuralink bejelentette, hogy pontosan min dolgoznak. Varrógépszerű robotot ültetnek az emberi agy mélyére, aminek köszönhetően gondolatokkal lehet irányítani a számítógépet.

Egyelőre csak állatokon tesztelték a technológiát, amit 2020 első felében már embereken szeretnének. Egy majom esetében sikeres volt a kísérlet, az állat az agyával tudott irányítani egy számítógépet, de rengeteg patkányon is tesztelték. Ez persze nem azt jelenti, hogy embereken is működni fog.

Ha bejön nekik, elképesztő dolgokat vihetnek véghez

Elsősorban azokat célozzák, akik elvesztették valamelyik végtagjukat, ezzel a technológiával ugyanis az agyukkal tudják majd irányítani a művégtagot. Csak úgy, mint a saját kezüket vagy lábukat. Ez lehet a következő hatalmas lépés afelé, hogy az emberi test mesterséges kütyükkel egészüljön ki. Mondhatnánk azt is, hogy olyan embereket hozhatnak létre, akik akár egy sci-fiből is jöhettek volna.

A gyakorlatban a fül mögé akarnak helyezni egy perifériát, ami érintkezik az agyba fúrt elektródákkal. A terveik szerint a beültetéshez még csak le sem kell majd vágni az alanyok haját, legalábbis a későbbiekben.

Az eseményt élőben is közvetítették, ahol Elon Musk is jelen volt, több közönségkérdésre is válaszolt. Többek között igennel válaszolt arra, hogy lehetséges lesz-e telepatikusan, hang nélkül beszélgetni.

Címlapkép: Frederic J. Brown / AFP


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.