Tech

Egyes baktériumok már nem csak a gyógyszereknek, de a kézfertőtlenítőnek is ellenállnak

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.03 | 15:24

Egyre tovább bírják, ebből még komoly baj lehet.

(kép: Pixabay)

Egy nemrég publikált tanulmány azt vizsgálta, hogy az ezredforduló óta hogyan alakultak egyes kórházi fertőzések Ausztráliában, a 2000-es évektől kezdve ugyanis egyre több helyen raktak ki antibakteriális kézfertőtlenítőket az egészségügyi intézményekben. Nemcsak az orvosok fertőtlenítettek kötelezően a vizsgálatok és a sebészeti beavatkozások előtt, de kirakták a kézfertőtlenítőket a kórtermekbe, folyosókra és várótermekbe is. Az eredmény nem is maradt el, sikerült ugyanis csökkenteni olyan kórokozók által okozott betegségeket, mint például a Staphylococcus. Most viszont azt figyelték meg, hogy más baktériumok nem hogy visszaszorultak volna a kórházakban, hanem nőt az általuk okozott problémák száma.

Különösen az Enterococcus baktérium okozta megbetegedések szaporodtak el, ez a kórokozó a test több részén képes komoly bajokat okozni, világviszonylatban nézve a kórházi fertőzések 10%-a mögött ez a baktérium áll, akár súlyos, halálos vérmérgezés is kialakulhat belőle. A tudósok most rájöttek, hogy mi áll a baktérium elszaporodása mögött: egész egyszerűen a kórokozó sokkal ellenállóbbá vált az alkoholos kézfertőtlenítőkkel szemben. Túlélni nem tud, de sokkal tovább képes elviselni az alkoholos környezetet. A tesztek alapján a 70%-os alkohololdattal már nem tud megbirkózni, a kézfertőtlenítő szerek viszont jellemzően 60%-os töménységben készülnek, ami esélyt ad a baktériumnak.

Ami még aggasztóbbá teszi a helyzetet, hogy ezek a baktériumok már nem csak az antibakteriális szereknek állnak jobban ellen, hanem egyes gyógyszereknek is. A megoldás a különböző tisztítószerek használatának kombinálása lehet, az alkoholos szerek kifejezetten hatásosak egyes baktériumok ellen, másokat viszont úgy tűnik, jobban hazavág a hagyományos szappan.

 

forrás: npr.org


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.