Tech

Baj van! Ilyen adatlopásra még nem készült fel a világ

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.16 | 10:18

Kedves felhasználónk, kérjük cserélje az ujllenyomatát, mert sajnos elhagytuk az adatait.

Adatbázisunkat feltörték, kérjük változtassa meg jelszavát – nem is internetezik, aki nem kapott még ilyen tartalmú üzenetet. A biometrikus azonosítás azt ígérte, hogy nem lesz többé szükség jelszavakra. Helyette olyan jellemzőkkel azonosítjuk magunkat, amelyek mindig adottak. Az ujjlenyomatunk, arcformánk nem nagyon változik.

A Guardian azonban azt adta hírül, hogy egymillió ember ujjlenyomat adatai, arcfelismerési információi, jelszavai és felhasználónevei szivárogtak ki. Az incidenst Noam Rotem, Ran Locar és a vpnMentor oldal írói közölték először. Az adatok a Suprema nevű cég Biostar 2 biztonsági platformjából találta meg az utat a külvilág felé. A teljes adatbázis 27,8 millió rekordot számlál és összesen 23 gigabájtot tesz ki. Az IT-biztonsági kutatók csak azt tudják biztosan, hogy az adatabázis nyilvánosan elérhető volt, azt nem lehet tudni, hogy bárki letöltötte-e. A titkosítatlan adatok és biometrikus információk kikerülése nem épp vidító hír. Egy jelszót csak le lehet cserélni, de az ujjlenyomatot nehéz lenne.

A kiszivárgás forrása, a Biostar 2 platformot elsősorban épületek biztosítására használják. Amerikai, brit, japán, indiai és emirátusok-beli létesítményekbe történő belépési jogosultságokat kezelt elsősorban a rendszer. Ha valaki megszerezte az adatokat, azonosság lopásra (identity theft) és jogosulatlan behatolásra is felhasználhatja azokat.

A Biostar 2-t működtető Supreme a közelmúltban jelentette be, hogy a platform hamarosan integrálódik az AEOS nevű biztonsági rendszerrel, amit 83 ország kormányzati és rendvédelmi szervei használnak.

Forrás: Fintechradar.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gamer
Itt az új Call of Duty első 20 perce
  • szerző:nuus
  • 2019. 10. 25.