Tech

Most komolyan köztérnek hívják majd az Apple üzleteit?

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.14 | 08:52

A nagy Apple-bejelentésen elhangzott egy terv, hogy a jövőben Town Square névre keresztelik majd át a cég üzleteit. Biztos, hogy jó ötlet ez?

A Steve Jobs színházban tartott, keddi bemutatón Angela Ahrendts, az Apple kevés női előadóinak egyike elmondta, hogy a jövőben Town Square-nek hívják majd a hivatalos Apple boltokat.

Nem hívjuk többé üzleteknek az Apple boltjait. Városi, közösségi tereknek kereszteljük át őket a jövőben, mert ezek azok a helyek, ahova évente 500 millió ember tér be évente. Ahol mindenkit szeretettel fogadunk

– mondta az Apple egyik vezető előadója.

‘전 직장’ 과 ‘현 직장’ . #burberry #apple #together #AngelaAhrendts

@wonderkim által megosztott bejegyzés,

A Slate magazin hívta fel a figyelmet arra, hogy miért is furcsa ez az egész. A szerző, Henry Grabar egy hosszabb publicisztikában írta le a véleményét, amelynek lényege nagyjából így foglalható össze:

  • egy márkabolt nem lehet közösségi tér, mert ez is csak egy üzlet, amely egy céghez tartozik és a pénzedet akarja
  • egy köztér normális esetben az államhoz tartozik
  • ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt években a cégek jobban elvégezték azokat a funkciókat, amelyek amúgy a közszféra feladatai lennének (az Apple például néhány éve felújította a Carnegie könyvtárat Washingtonban)
  • ezen továbbhaladva: a városi ember rászorul arra, hogy a corporate világ része legyen: például ha az ember nem talál nyilvános vécét, egy Starbucksba megy be pisilni és mivel a közkönyvtárak korán bezárnak, a gyerekek is inkább a McDonald’s-ba mennek tanulni

Szóval a szerző véleménye szerint ha nem ilyen világban élnénk, amely ennyire kedvező feltételeket kínál a nagyvállalatoknak, akkor talán nem szorulna rá ennyire a cégekre a társadalom. A legjobb példa erre a 2016 végén megnyitott párizsi Apple store, amely jelentős adókedvezményekkel nyithatott meg a francia fővárosban.

A keddi sajtóbemutatón előadó Angela Arhendts egyébként valószínűleg közösségi terekre gondolt, amikor town square-ről beszélt, de valóban kicsit bizarr elnevezés ez egy Apple üzletnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló