Tech

Mutatjuk a fegyvert, ami már elmúlt 100 éves, de még mindig használja az amerikai hadsereg

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.07 | 10:45

John M. Browning nagyon értett a hosszú életű fegyverek megtervezéséhez, az M-2-es nehézgéppuska pedig még most se nagyon akar kikopni az amerikai arzenálból.

(kép: 123rf)

Browning több ikonikus fegyvert is tervezett karrierje során, ezek közül a leghíresebb az M1911-es pisztoly, ami az I. világháborútól a ’80-as évek közepéig ott lógott minden amerikai katona oldalán, 70 éves szolgálati idejével pedig tényleg csak olyan legendák tudnak versenyezni a kézi lőfegyverek közül, mint a Kalasnyikov.

Browning mester viszont az eggyel nagyobb kategóriában is tudott maradandót alkotni: az M-2-es nehézgéppuskát 1918-ban tervezte meg, és habár csak 1933-ban rendszeresítették az amerikai hadseregnél, a 100 éve papírra vetett fegyver jelenleg is használatban van: az .50-es kaliberű géppuska még mindig a fegyveres erők és a partiőrség első számú járművekre erősített fegyvere. Ezzel védik a tankokat, a nagyobb terepjárókat, és ezzel nyitnak tüzet a túl közel merészkedő hajókra. Az évek során persze kicsit áttervezték, könnyítettek rajta, de a lényeget tekintve ugyanarról a fegyverről van szó, amit Browning megtervezett 1918-ban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló