Tech

Egy varrógépgyár készítette a történelem egyik legszuperebb pisztolyát

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.01 | 17:22

Bizony, a Singer maroklőfegyverek terén is oda tudta tenni magát, ha megkövetelte a haza.

M1911, a legenda (kép: 123rf.com)

Persze ha azt nézzük, nem volt nehéz dolguk, hiszen egy igazi műremeket kellett gyártaniuk. Legalábbis nem sok fegyver mondhatja el magáról, hogy több mint 7 évtizeden keresztül volt szolgálatban, ezzel egyedül a legendás AK-47-es gépkarabély, közkeletű nevén a Kalasnyikov versenyezhet! Most viszont az M1911-es pisztolyról lesz szó, amit, ahogy a modell neve is mutatja, 1911-ben rendszeresített az amerikai hadsereg, és egészen a ’80-as évek közepéig volt szolgálatban, mint a fegyveres erők hivatalos maroklőfegyvere, amíg le nem cserélték a 9mm-es M5-re, az akciófilmekben a gyártó után csak Berettaként emlegetett pisztolyra. Egyes alakulatok viszont még ez után is megtartották az M1911-et.

  • Tom Hanks és az M1911 a Ryan közlegény megmentésében. Egy tankot azért nem lehetett kinyírni vele, de tényleg bitang jó pisztoly volt!

Ha csak az 1911-től 1986-ig terjedő időszakot nézzük, akkor is elmondható, hogy az M1911 volt az amerikai katonák egyik legfontosabb önvédelmi fegyvere egy háborúkkal teli évszázad nagy részében. A jó öreg .45-ös ott volt velük két világháborúban, Koreában, Vietnamban, hogy csak a legfontosabb konfliktusokat említsük. Hogy egy fegyver ilyen hosszú karriert fusson be, az szinte példátlan (7 évtized alatt persze számos almodell és felújított generáció készült), úgyhogy kijelenthetjük: a pisztolyt tervező John M. Browning elég jó munkát végzett. Ahhoz persze, hogy a fegyver megbízható legyen, még jó minőségben le is kellett gyártani.

Az M1911-ből valószínűleg a Colt gyártott a legtöbbet, de háborús időszakban, amikor nagyobb mennyiségre volt szükség, más gyárakat is ráállítottak a fegyvertermelésre, itt jött a képbe az amúgy a varrógépeiről ismert Singer. A cég 1939-ben kapta meg az M1911-es terveit, amolyan vizsgafeladat lett volna nekik a pisztoly, az elvárás napi 100 darab legyártása volt, ennek viszont nem tudtak megfelelni. A hadügyminisztérium mégis elégedett volt a munkájukkal, megvizsgálták ugyanis az elkészült fegyvereket, és megállapították, hogy a Singer által készített stukkerek csúcsminőséget képviselnek, olyan jól készítették el az alkatrészeket és olyan jól szerelték össze őket. Ha kicsit gagyibbat csinálnak, valószínűleg a napi 100 darab is összejött volna, de természetesen nem kérték meg őket, hogy rontsanak a minőséget. Ehelyett inkább átállították a céget repülőalkatrészek gyártására, hogy kihasználják a szakértelmükben lévő potenciált.

  • Sylvester Stallone a Cobrában. Természetesen egy .45-ös Colttal, hiszen polgári felhasználásra szánt verziók is készültek a katonai pisztoly után!

A Singer a rövid próbaidőszak alatt összesen 500 pisztolyt gyártott le (ezek végül a légierőhöz kerültek), valószínűleg soha nem készült jobb minőség ebből a fegyverműremekből semelyik más gyártósoron. A S800001-S800500 szériaszámmal ellátott darabok ezért még most is igazi ritkaságnak számítanak, és a gyűjtők kedvencei, 2017-ben egy ilyen például 414000 dollárért kelt el egy aukción, ami ugye átszámolva több, mint 100 millió forint. Ennyit ér, ha egy tökéletes tervrajz precíz kezek közé kerül.

Forrás: Popular Mechanics


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló