Tech

Elképesztő! Így tudnak internetezni azok, akik nyaktól lefele lebénultak

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.24 | 12:18

A BrainGate készített egy agyimplantátumot, aminek köszönhetően chatelhetnek és netezhetnek azok, akik lebénultak nyaktól lefelé.

Kép: 123rf

Gyakorlatilag bármire képesek voltak egy olyan tableten, amelyet alig módosítottak, mindössze egy virtuális egeret csatoltak hozzá. BrainGate2-nek hívják az elektródás rendszert, amit az agyukba ültettek. Ezzel gyökerestül megváltozhat a mozgássérültek élete, természetesen pozitív irányba.

Hogyan?

A rendszer dekódolja azokat a jeleket, amelyek egyébként a végtagokat mozgatják. Három lebénult ember agyába ültettek ilyen elektródákat, akik az egér mozgatásán gondolkodva képesek voltak mozgatni azt, így tényleg bármit csinálhatnak az eszközön, amihez kedvük volt, például küldtek e-maileket és ételt rendeltek az élelmiszerboltból.

Két alany, az egyikük virtuálisan zongorázik, a másikuk pedig számológépet használ. Fotó: BrainGate

Pár éve már jelen van ez a fajta technológia, viszont most először sikerült egy olyan eszközt adni a mozgássérülteknek, amit szinte csak levettek a polcról. A jelentésük szerint azért van pár funkció amit nem tudtak használni, ilyen a több érintés, vagy a kattintás és húzás.

Közelebb az örök élethez: tudósok sikeresen újraindítottak disznó agyakat, embereken is működhet


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.