Tech

Az Európai Parlament támogatja a javításhoz való jogot

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.27 | 11:48

Az EP tegnapi döntése alapján az Európai Bizottság kötelező érvényű, egységes jelölést dolgoz ki az elektronikai készülékek javíthatóságának szemléltetésére.

Az Európai Parlament tegnap kinyilvánította a fogyasztók javításhoz való jogának támogatására vonatkozó intézkedések szükségességét. Ez azért nagy előrelépés, mert voltak olyan gyártók, akik szándékosan nehezítették meg a készülékeik javítását. A tegnapi állásfoglalást 395 igen és 94 ellenében, 207 tartózkodás mellett fogadták el.

Ahogy a töltőcsatlakozók egységesítését sürgető döntés esetében, a Parlament felszólítja az Európai Bizottságot kötelező érvényű szabályozás megalkotására, ami egyértelmű és világos módon tájékoztatja a fogyasztókat az elektronikai eszközök tartósságáról és javíthatóságáról.

2021 január 1-től elsőként Franciaországban vezetik be az elektronikai eszközök javíthatósági besorolását, ezt a terméken egy pontszámmal kell jelezni, és ugyan nem tudjuk, de az is lehet ez a termékek árán is látszódni fog. Ausztria pedig csökkenti a javítási szolgáltatásokra rakodó adóterheket és támogatást nyújt az eszközök javításához fogyasztói oldalon.

Ez a lépés mindenesetre nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy élhetőbb és jóval kevesebb elektronikai hulladékot termelő világban éljünk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló