Tech

Ez már a jövő: már EKG monitorozásra is alkalmas az Apple Watch

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.22 | 10:46

Szintet lépett az Apple: az Egyesült Államokban már olyan okosórát is lehet venni, amelyet orvosi eszközként is lehet használni.

Az Apple Watch Series 3 a jövőben EKG mérésre is képes lesz. Fotó: Drew Angerer/Getty Images

Az Apple komoly lépést tett meg annak érdekében, hogy a jövőben már valóban orvosi eszközként is lehet használni az okoseszközt. A cég fejlesztői kidolgoztak egy beépített elektrokardiogrammal (EKG) ellátott modellt, amely segítheti az Apple Watch viselőit abban, hogy jobban azonosítsák a szívelégtelenséget anélkül, hogy az orvoshoz kéne fordulniuk.

Egy olyan Apple Watch szíjról van szó, amely egy integrált szenzor segítségével elemzi a szívverésünk ritmusát. A módszer nagyon egyszerű: csak rá kell helyezni az órára a hüvelykujjunkat, és 30 másodperc alatt a KardiaBand alkalmazással képesek leszünk egy saját EKG mérésre. Ezután az alkalmazás egyből visszajelez részünkre, hogy minden rendben van-e, vagy esetleg tapasztalt valamilyen rendellenes eltérést. Ezzel lényegében egy olyan orvosi kiegészítő lesz majd elérhető az átlagfelhasználók számára, amely pontos visszajelzést ad, s az általa rögzített adatokat az orvosok is elfogadják.

Sajnos azonban ez a modell egyelőre nem kapható Magyarországon, csak az Egyesült Államokban lehet megvásárolni, 199 dollárért (azaz 52 ezer forintért). Azonban szükséges hozzá az AliveCor egyéves előfizetése, ezt 99 dollárért (25 ezer forintért) lehet kiváltani. Ettől függetlenül ez egy jelentős előrelépés az okoseszközök terén, és az is lehet, hogy a jövőben általánosan elterjedt lesz, hogy akár okostelefonnal mérjük fel majd az egészségügyi állapotunkat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló