Tech

Megvan mit érdemes drónnal kiszállítani: vért

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.29 | 12:31

A robotrepülők olyan helyekre is képesek gyógyszert és vért kiszállítani, ahová a terepjárók sem jutnak be. Már folyik a rendszer tesztje Afrikában.

Az Amazon legalább egy éve bejelentette, hogy drónos kiszállítással kísérletezik. Sőt, pár hete meg is reptette az eszközt. Csak egy probléma van, nehéz elképzelni, hogy azonnali kiszállítással kellene rendelni a netről bármit.

Vannak azonban olyan szállítást igénylő dolgok, amik valóban nem tűrnek halasztást. Ebbe a kategóriába tartoznak a vér és a gyógyszerek. A brit kormány pénzéből pont ilyen rendszert építenek Tanzániában. Ha pedig az elképzelés beválik, több olyan országban bevetik a technológiát, ahol az időjárás több falut tud elvágni a külvilágtól.

Fotó: Zipline
Fotó: Zipline

A drón nem saját fejlesztése a brit Nemzetközi Fejlesztési Minisztériumnak, hanem egy amerikai startuptól kölcsönzik. A gépeket katapult lövi ki, előre programozott útvonalon haladnak, és 290 kilométert tudnak megtenni egy töltéssel.

A leszálláshoz körülbelül két parkolóhelynyi térre lenne szükségük. Hogy ez se legyen megkötés, a célhoz érkezve a drón öt méteres magasságra ereszkedik le és papírból készült ejtőernyőkre kötött csomagját ledobja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló