Fintech

Éppen kinyírják a sárgacsekket, és mi ennek örülünk

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.19 | 17:18

Nem kell többé sorban állni a postán. Ausztráliában.

Push figyelmeztetés és mobilos fizetés Toowoomba régió fegyvere a postai sorbanállás és a mailek között elkeveredő számlákkal szemben.

Nem kell a postán sorban állnia annak, aki nem akar.

Korábban mi is összeszedtük azokat az eszközöket, szolgáltatásokat, amelyekkel egyszerűen be lehet fizetni a közműszámlákat anélkül, hogy elhagynánk a lakást. A magyar megoldással viszont annak ellenére vannak gondok, hogy a lehetőség adott: túl sok oldalt, appot, szolgáltatást kell igénybe venni. Nincs minden ott a Díjnetben vagy akár a netbankunkban, hanem végig kell zarándokolni a szolgáltatói oldalakon. Kivétel persze, ha mindenre beállítottuk a csoportos beszedési megbízást, a lovak közé hajítva a gyeplőt.

A toowoombai régiós tanács úgy döntött, hogy szintet lépnek a számlázás területén. Toowoomba körzete eleve érdekes hely. Egy durván Zala, Somogy és Veszprém méretű területről van szó Kelet-Ausztráliában, amelynek azonban összesen 161 ezer lakója van. A népsűrűség a legjobb indulattal is csekély, minden lakóra jut 13 négyzetkilométer. A régiós vezetés a Sniip nevű, bankfüggetlen fizetési és számlázási app fejlesztőivel lépett partnerségi kapcsolatba, hogy bevezessék a mobilos számlázást.

Nem kell váltogatni az appok között

Az app használata egyelőre csak lehetőség, nem ez az elsődleges technológia. Aki viszont regisztrál, az mostantól nem a postaládába kapja a csekkeket, hanem push üzenetben ugranak fel a telefonon. Fizetni is néhány ujjmozdulattal lehet, még az appból sem kell kilépni. A tanácsnak egyszerre több problémáját is megoldaná, ha elterjedne a megoldás. Egyrészt kevesebb papírt használnának, zöldebb lenne az ügyintézés, másrészt pedig felgyorsulna a pénzforgalom is.

Azt a megállapodásról kiadott közlemény is elismeri, hogy ez a terület Ausztrália egyik nagy, meg nem oldott problémáinak egyike. Számos versenyző van, és még nincs nyertes megoldás. Ráadásul néhány, a számlafizetést digitalizáló megoldás csak rontott a helyzeten. A számlafizetésre felszólító emailek a Sniip szerint a hasonló tartalmú csaló levelek elszaporodása miatt teljesen hatástalanná váltak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló