Fintech

Újranyitnak egy szénerőművet, hogy bitcoint bányásszon

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.14 | 07:22

Egy jó nagy pofon a természetnek a kriptovalutáktól.

Illusztráció: Pixabay.com

Eddig se a környezetbarátságáról híresült el a technológia a bitcoin bányászat, de egy szénerőmű beindításával még rosszabb lesz a híre.

A bitcoinnak már eddig sem volt túl jó híre a blockchainjének energiaéhsége miatt. Iszonyú sok energiát emésztenek fel a láncba kötött számítógépek, amikkel a kriptovaluta működéséhez szükséges műveleteket végzik.  Arra ugyan több, rendkívül széles skálán szóró számítás van, hogy mennyit áramot vagyis energiát is eszik a bitcoin hálózata, de mindegyik ilyen számítás egyetért abban, hogy egyelőre a Visa fizetési rendszere jóval környezetbarátabb.

Nem is akarjuk újraindítani a vitát, mert a Visa felemlegetésére már van kidolgozott ellenlépés, ilyenkor illik bitcoin rajongóként megkérdezni, hogy és a bankrendszer fenntartását nem számoljuk-e bele a szummába? Kész, ismert, lejátszott szellemi sakkjátszma ez.

Érdekesebb azonban, hogy az IOT Group nevű ausztrál technológiai cég a Hunter Energy nevű energetikai cég partnerségre lépett és egy szénerőművet akarnak újraindítani a tökéletes bitcoin bánya kialakításának céljával. A Redbank nevű erőművet nagyjából egy év alatt tudja újra működővé tenni a cég. Ha ez megvan, akkor hálózati költségektől mentes, csökkentett áron tud áramot szolgáltatni azoknak, akik mellé települnek a szerverparkjukkal.

Külszíni fejtésű szénbánya Ausztráliában (Fotó: Leard State Forest CC-BY)
Külszíni fejtésű szénbánya Ausztráliában (Fotó: Leard State Forest CC-BY)

Az elképzelés teljesen logikus. A lakossági áram árának tekintélyes részét képezi a hálózathasználati díj. Ez az elektromos rendszer üzemben tartására, a távvezetékek telepítésére és karbantartására, illetve a rendszer szabályozására költött összeg. Ettől függetlenül a szén alapú bitcoin bányászat borzasztó ötletnek tűnik egy olyan világban, amelyben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése a legfontosabb feladata az emberiségnek.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló