Gamer

Hamarosan igazi betegség lehet a videojáték-függőség

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.28 | 08:45

A túl sok videojátékozásnak az alany emberi kapcsolatai láthatják kárát, és negatív hatásai lehetnek a mindennapi életben nyújtott teljesítményére. Egyeseknek viszont kifejezetten hasznos, ha játszanak.

(kép: Pixabay/Lernestorod CC0)

Egészen pontosan a WHO tervezi, hogy a betegségek listájának következő frissítésekor felveszik a nyilvántartásukba a „gaming disordert” a mentális betegségek közé. A szöveg tervezete egészen pontosan azt írja le, hogy három feltételnek kell teljesülnie, hogy valaki esetében kóros játékszenvedélyről beszélhessünk:

  1. ha az alany elveszíti az irányítást a a videojátékkal kapcsolatos szokásai felett;
  2. ha elkezdi a videojátékot előtérbe helyezi más tevékenységekkel szemben;
  3. ha a negatív következmények ellenére sem hagyja abba a játékot.

Ezzel a kiterjesztéssel a túlzásba vitt gaming a szerencsejáték-függőséggel vagy mondjuk az alkoholizmussal kerülne egy körbe. Természetesen tökmindegy, hogy valaki mivel játszik, hogy a CS-t vagy a Tetris-t nem tudja-e otthagyni, a WHO ez alapján nem tesz különbséget, ahogy nem tekintenek mindenkit betegnek, aki sokat játszik. Csak azokat, akiknek az életére valamilyen területen a túlzásba vitt videojátékozás súlyos negatív hatással van, tehát ha mondjuk megromlanak miatta az emberi kapcsolatai, rosszabbul teljesít a melóban, vagy éppen leromlik az anyagi helyzete, de ennek ellenére se tud leállni a játékkal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló