Mobiltech

Kemény változások jönnek az új Android rendszerrel

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.08 | 13:16
  • trendindex: 2

Az Android Pie górcső alá veszi a telefonfüggőséget, az adatvédelmet és búcsút int a vissza gombnak.

Kép: Pixabay

A Google továbbvitte a trendet, melyen belül desszertek után nevezik el az operációs rendszereiket. Az Oreo után most meg is érkezett a Pie, azaz pite. Az új rendszert a Pixel tulajdonosok már élvezhetik, mindenki másnak még várnia kell pár hetet, vagy hónapot.

Azt akarják, hogy kevesebbet telefonozzunk

2018 legnagyobb telefonos trendje az, hogy ne telefonozzunk. Legalábbis ne olyan sokat. A Facebookos megoldáshoz hasonló kerül most magába az operációs rendszerbe. A Pie-on belül már látjuk majd, hogy mennyi ideig használunk egy-egy alkalmazást, ennek fényében pedig mindegyikhez beállíthatunk egy időlimitet, amely vége után beszürkül az alkalmazás, így tudjuk majd, hogy aznapra vége az Instagramozásnak, vagy a Facebooknak.

Viszont nem csak a közösségi média céltalan böngészése ragaszt minket a telefonunkhoz. Az új rendszerrel jön egy munkamód, ennek a kikapcsolása nagyjából olyan, mint otthagyni a munkahelyet a nap végén.

Adatvédelem

A Facebook adatbotránya után joggal ez a másik legnagyobb para 2018-ban. Viszont a Pie adatvédelmi újításairól még elég keveset tudunk, annyi biztos, hogy az alkalmazásfejlesztők nehezebben férnek majd hozzá az olyan dolgainkhoz, mint a telefonunk kamerája és mikrofonja.

Az akksik nem lesznek sokkal jobbak, egyelőre

Néhány okos szoftveres megoldás azért érkezik, habár ezektől nem bírja majd sokkal tovább. A Pie vizsgálja, hogy melyik appokat használjuk a legtöbbet, ezeknek félretesz egy kis plusz kakaót. Ezen kívül a kijelző magától csökkenti a fényerőt a sötétebb helyeken, mondjuk ez nem új.

Viszlát, gombok

A techpiac egyre inkább a hang- és mozgásalapú vezérlés fele megy, így nem csoda, hogy szép lassan eltűnnek a gombok, a telefonjaink pedig szép lassan a beszédünkből és a tekintetünkből rájönnek, hogy mit akarunk. Ez az egész egyébként a technológia fejlődésének köszönhető, amely sokat haladt a természetes beszéd gépi felismerésével. Az új rendszerben nem lesz vissza gomb, viszont kapunk egy csomó huzogatós vezérlést. Tehát az ujjainkkal táncolva fogunk telefonozni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló