Tudomány

Itt egy magyarázat arra, miért vagyunk éhesek részegen

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.13 | 16:00

Sokszor előfordul, hogy a pénteki bulit egy sajtburger, vagy egy pizzaszelet társaságában fejezzük be… Esetleg hazaérve még feltépjük a hűtő ajtaját, hogy valamit magunkba tömjünk. Egy tanulmány most választ adhat arra, hogy miért is vagyunk annyira éhesek részegen.

Amikor eszünk, és egyre több kalóriát fogyasztunk, a test olyan anyagokat szabadít fel, amik jeleznek az agyunknak, és egy bizonyos szint után megszűnik az étvágyunk. Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz, aminek ezek szerint teltségérzetet kellene okoznia, valamilyen rejtélyes oknál fogva mégis éhesnek érezzük magunkat, ha be vagyunk csípve. Ezt az “aperitif hatást” már egy korábbi tanulmányban vizsgálták, de arra még nem jöttek rá, hogy milyen biológiai okok állhatnak a háttérben.

(Forrás: Pixabay/ Foundry)
(Forrás: Pixabay/ Foundry)

Egereken kísérleteztek

Az anabolikus, NPY/AgRP neuroncsoport felel az étvágyért, és az energia felvételért is: egy új kutatásban egereken kísérleteztek, hogy megtudják, vajon stimulálódik-e ez az agyi terület, amikor alkoholt fogyasztunk. Ez megmagyarázná, hogy miért válik gyakran egy gyorsétterem az átmulatott éjszaka végállomásává.

(Forrás: Pixabay/ Freeimages9)
(Forrás: Pixabay/ Freeimages9)

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány három napos alkohol-túrán résztvevő nőstény és hím egereket vizsgált, és azt találták, hogy sokkal több élelmet fogyasztottak, mint józan társaik. Ezután néhány egér agyában blokkolták a már említett Agrp neuronokat: a tesztelt egerek ezt követően nem ettek sokkal többet.

Kérdéses eredmények

Mivel egereken végezték a kísérleteket, nem biztos, hogy az eredmények alkalmazhatóak emberekre is, sokkal több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy ezt kijelenthessük. Az egerek ráadásul injekción keresztül kapták az alkoholt, és nem a szokásos módon hajtották le.

A stressz is kiválthatott olyan reakciókat az egerekből, ami hatással lehetett az eredményekre: képzeld csak el, hogy három napon keresztül a hasadba injekcióznak egy palack bornak megfelelő alkoholmennyiséget… Az eredmények tehát csak iránymutatóak, de úgy tűnik nem kell bűntudatot éreznünk az esti sajtburger, pizza, vagy kebab után.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló