Tudomány

Újrahasznosítható lesz az összes műanyag csomagolás az EU-ban 2030-ig

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.18 | 11:03

Az unióban évente nagyjából 25 millió tonna műanyag keletkezik, de ennek csak a harmadát hasznosítják újra.

Az EU bejelentette, hogy az összes műanyag csomagolás Európában 2030-ig újra felhasználható vagy újrahasznosítható lesz, és az egyszer használatos műanyag, amelyet például az eldobható kávéspoharakhoz használnak, teljesen megszűnik. Ezen kívül az innovatív új műanyagok és formatervezési minták kifejlesztése érdekében új kutatási finanszírozási támogatásokat indít majd az EU.

Fotó: Pixabay

Az Európai Unió ambiciózus kampányának célja, hogy a kontinens teljes egészében megszabaduljon a káros műanyagoktól, amelyek megfojtják a folyókat, az óceánokat és elborítják a tájképet. Az EU reményei szerint számos különböző mód van arra, hogy megoldják a problémát.

Ha nem változtatunk a műanyagok előállításán és használatán, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Meg kell állítani a műanyagok terjedését a vízben, az élelmiszerekben és a szervezetünkben

– nyilatkozta az új kampányról Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke. Azt is hozzátette, hogy olyan innovatív új technológiákba kell beruházni, amelyekkel megóvható a lakosság és a környezet, és az ipar is versenyképes marad.

Olyan innovatív új technológiákba kell beruházni, amelyekkel megóvható a lakosság és a környezet, és az ipar is versenyképes marad

  • jelentette ki Timmermans.
Fotó: Pixabay

A stratégia egyik legfontosabb része annak vizsgálata, hogyan lehet az egyszer használatos műanyagok felhasználását megadóztatni – ezt a javaslatot még egyelőre nem fogadták el az EU részéről. Mindez nem azt jelenti, hogy be fogják tiltani az egyszer használatos műanyag csomagolások, ezt a döntést a tagállamokra bízzák majd.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló