Tudomány

Ezekre a testrészekre már rég nincs szükségünk

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.19 | 17:18
  • trendindex: 4

Egykor fontos célt szolgáltak, mára viszont elvesztették az értelmüket, ettől függetlenül még benne vannak a testünkben.

Vakbél

Jó pár éve még hasznos volt a cellulózban gazdag növények emésztésére, mára viszont már nem része az emésztőrendszernek. Persze ma is eszünk növényeket, de összességében sokkal változatosabban étkezünk, különösen több hús alapú ételt, így a vakbél feleslegessé vált.

Hosszú tenyérizom

(Athletico Physical Therapy/YouTube)

Ezt az izmot akkor jön elő, amikor a képen látható pózban tartod a kezed. Azt az izmot hívják hosszú tenyérizomnak, latinul palmaris longus-nak. Nagyjából 3,2 millió éve nincs olyan sok értelme, ugyanis kevesebbet mászunk fára mint az őseink, na meg két lábon járunk. Az emberek tíz százalékának nincs is ilyen izma, de ettől még ők is ugyanolyan erőset tudnak szorítani.

Állkapocs

Persze erre szükségünk van, viszont sokkal erősebb az állkapcsunk, mint arra szükségünk lenne. Ez is az étrendünkhöz köthető, nem eszünk már olyan kemény dolgokat, mint az emberiség hajnalán. A mai ételek elfogyasztásához egyszerűen nincs szükség ennyi erőre.

Szőrmerevítő izom

Az őseink jóval szőrösebbek voltak mint mi, náluk a szigetelés szempontjából hasznos volt, amikor felállt a szőr a testükön. Most már nincs is annyi szőrünk, hogy ez hasznos legyen, ráadásul még ruhában is járunk. Mondjuk, amikor feláll a szőr a kezünkön egy zene hallatán, kapunk egy kis visszajelzést a testünktől, hogy az adott dal bizony nagyon tetszik nekünk.

Az embriók farkat növesztenek

Bár feleslegesen, a farok kinő a terhesség ötödik és nyolcadik hete között, viszont már enélkül születnek. A farokcsont viszont még mindig megvan a testünkben, feleslegesen. A farok még akkor volt hasznos, amikor az emberek nem jártak egyenesen, még ma is megesik, hogy valaki farokkal születik, de ezt az orvosok probléma nélkül el szokták távolítani.

Fülmozgató izom

Az állatokkal ellentétben, nekünk nincs szükségünk arra, hogy a fülünk mozgatásával határozzuk meg az áldozataink, esetleg támadóink pozícióját. A macskák például jobban hallanak a füeik mozgatásával, a mi nyakunk viszont mozgékonyabb, így ez felesleges az embereknél. Páran persze tudják mozgatni a fülüket, de azon kívül hogy ez vicces lehet, semmi haszna.

Musculus pyramidalis

(Wikipedia)

Tehát az orrunk tetején van egy izom, ami semmire sem jó, ráadásul az emberek 20 százalékának nincs ilyen.

Férfi mellbimbók

A férfi és női magzatok jó ideig ugyanúgy fejlődnek, egészen addig, amíg be nem üt a tesztoszteron, amikor is a magzat elkezd férfiszerveket növeszteni. Ekkorra már viszont van mellbimbója, aminek semmilyen hasznát nem veszi majd egész életében. Hormonkezeléssel a férfiak is tudnak tejelni, na meg a hím állatok extrém körülményekben. Egyedül egy Dél-Ázsiában honos denevér csinálja magától, teljesen spontán, haszontalanul.

Képek: Pixabay, 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.