Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Tudomány

Ezért alszanak el a férfiak szex után

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.01 | 07:18

Pedig a férfiak nem tehetnek róla, hogy még a kevésbé kiadós szeretkezés után is elnyomja őket az álom. Így vannak felépítve: orgazmus után a testükben zajló kémiai folyamatoknak köszönhető ez.

A szervezetben levő kémiai anyagok, így az oxitocin, prolaktin, gamma-aminobutyrát sav és egyéb hormonok mind részt vesznek a felpörgés, majd lelassulás és elalvás folyamatában – sőt, megkönnyítik az álomba merülést.

Orgazmus után kémiai változás történik a férfiak testében.

A prolaktin, mely kihat az immunrendszerre, a nemi hormonokkal együtt befolyásolja a szaporodást, a növekedést és az anyagcserét, olyan változást indít el, mely fáradttá teszi a férfit szex után. Az aktus során tett erőfeszítés kifárasztja és – főleg klimax után – az izmokból “kiüríti” az energiát adó glikogént, mely álmosságot okoz.

A libidó felfelé ível, majd lefelé

– ne gondold, hogy ez csak a nőknél van így. A férfiaknál a tesztoszteron befolyásolja a hangulatot, a libidót, az energiaszintet, a szőrzet-növekedést és a spermaszámot is. Amikor felfelé ívelő szakaszuk van, több az energiájuk, jobb a közérzetük, alacsonyabb a testsúlyuk, és kevesebb az igényük az alvásra is, míg a lefelé ívelő szakaszban gyakran fásultság, érzéketlenség, közönyösség jelentkezik náluk, a legkisebb problémákat is képesek óriásiként megélni.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló