Tudomány

Elon Musk csak most lőtt ki egy hatalmas rakétát, máris a következő nagy dobáson gondolkozik

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.09 | 17:11

Az öröm lassan alábbhagy a Falcon Heavy fellövése után. Mi következhet a SpaceX életében most, egy ekkora siker után?

Ahogy korábban írtuk, Elon Muskék sikeresen fellőttek egy hatalmas rakétát az égbe, aminek a fedélzetén egy Tesla Roadster kapott helyet. Ennél azért nehéz nagyobbat alkotni, de Musknak természetesen van pár ötlete.

Eddig ők vezetnek az űrversenyben

Bebizonyították, a Falcon Heavy képes a mélyűrbe szállítani dolgokat, a jövőben akár megbízásból is, ráadásul olcsóbban, mint a többiek. A United Launch Alliance Delta IV Heavy szállító űrhajóját 350-400 millió dollárba kerül kilőni. A Falcon Heavy azonos kapacitással bír, viszont 90 millióért fellövik. Az oroszok Protonjának, és a kínaiak Long March 5 rakétájának a kilövése is körülbelül ennyibe kerül, viszont a rakodóterük meg sem közelíti a Falcon Heavy-jét. Tehát ha valaki, mondjuk egy ország, vagy egy hatalmas vállalat az űrbe szeretne szállítani valamit, jó eséllyel a SpaceX lesz a tuti befutó.

 

A SpaceX bővülése

Elképesztő, ahogy a kereskedelmi űrhajózás beindult az utóbbi években, és egy ilyen nagy durranás után a SpaceX bővülése elkerülhetetlen. A SpaceX mostantól még több megbízást kaphat a NASA-tól, a megnövekedett kapacitásnak köszönhetően, így a NASA több erőt tud fektetni a nagyobb projektekbe. Ezzel kapcsolatban Donald Trump is kifejezte az örömét.


Egy új, nagyobb űrhajó

Ha semmi más nem jön be, az teljesen biztos, hogy a Falcon Heavy sikere megvilágította az utat a BFR-nek, azaz Big Falcon Rocket-nek (vagy Big F*cking Rocket-nek?). Ezt maga Elon Musk mondta, majd hozzátette, hogy a cég mostantól nagyobb hangsúlyt fektet erre a rakétára. A BFR-t nagyobbra tervezik mint eddig bármelyik űrhajójukat, és embereket szeretnének vele szállítani. Egy ilyen monstrum mellett a Falcon Heavy csak amolyan bőröndkocsi lesz.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló